Uzmanından ramazan ayında sağlıklı beslenme önerileri

Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme İpuçları

Diyetisyen Serap Güzel, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte vücudumuzun uzun süreli açlık ve susuzluk ile mücadele etmesi gerektiğini vurguladı. Bu sürece uyum sağlamak için dikkate alınması gereken bazı kurallar olduğunu belirten Güzel, Ramazan ayında özellikle kaçınılması gereken yiyeceklerin hamur işleri, kızartmalar ve şerbetli tatlılar olduğunu söyledi. Hazır ve paketli gıdaların içeriğinde bulunan yüksek yağ, şeker ve tuz miktarlarının sindirim sistemi ve genel sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dikkat çekti. Bu tür yiyeceklerin tüketiminin diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıklarının gelişimine yol açabileceğini hatırlattı.

Güven Hastanesi’nden Diyetisyen Serap Güzel, Ramazan ayını daha sağlıklı ve konforlu geçirmek için sahur ve iftar zamanlarında dikkat edilmesi gereken beslenme önerilerini açıkladı.

“Sahurda Unutulmaması Gereken Önemli Bir Öğün”

Serap Güzel, sahurun enerjik ve rahat bir gün geçirebilmek için önemli bir öğün olduğunu belirtti. Sahurun atlanmaması ve yeterli miktarda su içilmesi gerektiğini vurgulayan Güzel, bu öğünün atlanmasının halsizlik, baş ağrısı ve dikkat eksikliği gibi sorunlara neden olabileceğini söyledi. Sahurda sağlıklı ve hafif beslenmenin önemli olduğunu vurgulayan Güzel, lif açısından zengin karbonhidratlar, protein içeriği yüksek besinler ve sağlıklı yağ kaynaklarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Sahurda bol su içilmesinin önemli olduğunu ve bitki çaylarının tercih edilebileceğini de ekledi.

İftar zamanında hızlı ve fazla miktarda yemek tüketmenin kan şekeri dengesini bozabileceğini ve sindirim problemlerine yol açabileceğini söyleyen Güzel, düşük glisemik indeksli besinleri tercih etmenin önemini vurguladı. İftarda lifli ekmek çeşitleri, bulgur, kepekli pirinç ve baklagillerin tüketilmesini önerdi. Et, tavuk ve balığın protein içeriği yüksek olduğunu ancak pişirme şekline dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. İftar sonrası tatlı yerine meyve tüketilmesini öneren Güzel, su tüketiminin önemine de değindi.

İftar sonrası hafif egzersizler veya yürüyüş yapmanın sindirim sistemine yardımcı olabileceğini belirten Güzel, Ramazan ayında uzak durulması gereken yiyeceklerin tekrar altını çizdi. Son olarak, hazır paketli gıdaların zararlı etkilerine dikkat çekerek, diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıklarına dikkat çekti.

Related Posts

Sadece 30 gün şekersiz yaşayın… Vücudunuzda neler değiştiğine inanamayacaksınız

Günlük hayatın görünmez bağımlılığı olan şeker, yalnızca damak tadımızı değil, bedenimizin işleyişini de etkiliyor. Sadece 30 gün boyunca ilave şekeri kesmek zihinsel berraklıktan karaciğer sağlığına, cilt gençliğinden bağışıklık sistemine kadar vücutta adeta sessiz bir devrim başlatıyor.

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sağlık Bakanlığı: 3,7 milyon kişi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının 7’nci haftası sonunda 6,5 milyon kişinin boy ve kilo ölçümlerinin gerçekleştirildiğini, 3 milyon 792 bin 730 kişinin vücut kitle indeksi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde çıktığını açıkladı.

Görme kaybının sessiz nedeni: Bu belirti körlüğe yol açabilir

Ağrısız başlıyor, sessizce ilerliyor ve sonu körlük olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, retina damar tıkanıklıklarının bu sinsi tehlikesine dikkat çekerek; ileri yaş, hipertansiyon ve sigara kullanımının riski artırdığını belirtti.