Uzaylılar, Dünya ile iletişime geçmeye mi çalışıyor? Uzak galaksiden gelen gizemli sinyal

Bilim insanları, antik bir galaksiden gelen ve “hızlı radyo patlamaları” olarak bilinen gizemli bir sinyal keşfetti. Bu sinyaller milyarlarca ışık yılı uzaklıkta tespit edildi.

UZAYLILAR DÜNYA İLE İLETİŞİME GEÇMEYE Mİ ÇALIŞIYOR?

Bazı uzmanlar, bu derin uzay sinyallerinin, dünya dışı varlıkların Dünya ile iletişim kurma girişimleri olabileceğini düşünürken, diğerleri bunun kara delikler ya da çökmüş yıldızlardan kaynaklandığını iddia ediyor.

2023’TE 21 PATLAMA TESPİT EDİLDİ

Northwestern Üniversitesi’nden araştırmacılar, Şubat ve Temmuz 2023 arasında 21 patlama yapan bir hızlı radyo patlaması belirledi. Bu patlamalar çok kısa bir süre içinde gerçekleşti. Bu sinyalin benzersiz kılanı, kaynağının “ölü” bir galaksiye kadar izlenmesiydi.

İKİ MİLYAR IŞIK YILI UZAKLIĞA KADAR TAKİP EDİLDİ

Daha önce, FRB’lerin genç galaksilerden geldiği düşünülüyordu. Ancak uzmanlar, bu FRB’nin kaynağını 11,3 milyar yıllık ve Dünya’dan iki milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan bir komşu galaksiye kadar izledi. (Bir ışık yılı yaklaşık 9 trilyon km olarak hesaplanıyor.)

GÜNEŞ’İN 100 MİLYAR KATI KÜTLEYE SAHİP

Araştırmacılar, galaksinin son derece parlak ve inanılmaz derecede büyük olduğunu, Güneş’in 100 milyar katı kütleye sahip olduğunu belirledi.

Radyo astronomu Tarraneh Eftekhari, “Bu, şimdiye kadar keşfedilen en büyük FRB ev sahibi galaksi gibi görünüyor. En büyük galaksiler arasında yer almaktadır.” dedi.

Milisaniyeler içinde parlayıp kaybolan FRB’ler, Güneş’in bir yılda yaydığı enerjiden daha fazlasını üretebilen kısa ve güçlü radyo patlamalarıdır.

Hızlı radyo patlamalarının kaynağı tam olarak bilinmese de, genellikle uzak galaksilerdeki ölmekte olan yıldızlardan, yani magnetar adı verilen yıldızlardan geldiği düşünülmektedir.

Astronomlar 2007’den bu yana binlerce FRB keşfettiler, ancak yalnızca yaklaşık 100’ü aktif yıldız oluşumuna sahip galaksilere kadar takip edildi.

Related Posts

Avrupa’da satılan iPhone ve iPad’ler için etiket düzenlemesi

Apple’ın Avrupa özelinde aldığı kararlara bir yenisi daha eklendi. Avrupa Birliği’nde yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle artık iPhone ve iPad kutularından enerji verimliliği etiketi de çıkacak.

Kaspersky tedarik zinciri saldırılarındaki yükselişe dikkati çekti

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Kaspersky, Tayland’ın Phuket Adası’nda bu yıl onuncusunu düzenlediği Cyber Security Weekend (Siber Güvenlik Haftasonu)-META 2025 Konferansı’nda, açık kaynaklı projelerde tespit edilen zararlı paketlere ilişkin bilgi …

Güncelleme yapan yandı: Telefonlar kullanılamaz hale geldi

Samsung Galaxy A56 kullanıcıları, son yazılım güncellemesi sonrası ciddi sorunla karşılaşıyor. Güncelleme telefonları kullanılmaz hale getiriyor.

Otomotiv devinde fren tutmuyor: 3 bin kişiyi kapının önüne koyacaklar

İsveçli otomobil üreticisi Volvo, süregelen yeniden yapılanma süreci kapsamında, idari kadrosundaki çalışanların yaklaşık yüzde 15’ine karşılık gelen 3 bin kişiyi işten çıkarma planını açıkladı.

Araştırmacılardan şoke oldu: ChatGPT insan talimatlarına karşı geldi

ChatGPT’nin en yeni yapay zeka modeli olan o3, insan talimatlarına karşı gelerek kendisini kapatmaktan kaçındı. Araştırmacılar, OpenAI tarafından geliştirilen bu modelin, açık bir şekilde verilen “kendini kapat” talimatına rağmen bilgisayar kodunu değiştirdiğini ve otomatik kapanmayı engellediğini duyurdu.

Gözler kapalıyken bile görmeyi sağlayan kızılötesi lensler geliştirildi

Bilim insanları, insan gözünün normalde algılayamadığı yakın kızılötesi ışığı görünür ışığa dönüştüren devrim niteliğinde bir kontakt lens geliştirdi. Bu yenilikçi teknoloji, özellikle gece görüşü sağlayarak hem insanlar hem de fareler üzerinde yapılan testlerde başarılı sonuçlar verdi.