Türkçe, Kosova’nın Lipyan Belediyesi’nde “resmi kullanımda dil” oldu

Kosova’da Türkçe Resmi Kullanımda Dil Statüsü Kazandı

Lipyan Belediyesi’nde yapılan oturumda, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Milletvekili Enis Kervan’ın girişimiyle Türkçe’nin resmi kullanımda dil statüsü kazanması oy birliğiyle kabul edildi. Bu kararın alınmasından memnuniyet duyan Kervan, Lipyan Belediyesi’ne bağlı Yanova köyünde çoğunlukla Türklerin yaşadığını belirtti.

Kervan, Türkçenin yüz yıllardır Kosova’da var olduğunu vurgulayarak, bir belediyede daha Türkçe’nin resmiyet kazanmasından mutluluk duyduğunu ifade etti. Türkçe, Prizren ve Mamuşa belediyelerinde resmi dil statüsünde yer alırken, Priştine, Gilan, Vıçıtırın, Güney Mitroviça ve Kuzey Mitroviça belediyelerinde resmi kullanımda dil statüsünde bulunmaktadır.

Kosova yasalarına göre, belediye sınırları içinde geleneksel olarak konuşulan bir dil, temsil oranına bakılmaksızın resmi kullanımda dil statüsüne sahip olabiliyor. Ancak bu statü, dilin belediyenin sorumluluk alanlarında kullanımını zorunlu kılmamaktadır.

Kosova’da bu yıl yapılan nüfus sayımına göre ülkede 19 bin 419 Türk yaşarken, yaklaşık 50 bin kişi Türkçe de konuşabilmektedir.

Günün Öne Çıkan Haberleri

Related Posts

BRICS’ten “ticarette artan korumacılığa” tepki

Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen BRICS dışişleri bakanları toplantısında, Çin ve Rusya başta olmak üzere üye ülkelerin temsilcileri, ABD Başkanı Donald Trump’ın başlattığı gümrük vergisi saldırılarını hedef alarak küresel ticarette artan korumacılığı sert şekilde eleştirdi.

Türkiye ile İtalya arasında 11 yeni anlaşma

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İtalya ziyaretinde, iki ülke arasında başta enerji ve savunma olmak üzere çok sayıda alanda iş birliği anlaşmaları imzalandı.

Ekrem İmamoğlu’ndan miting çağrısı: ‘Bir ve birlik olmaya davet ediyorum’

Başakşehir’de yarın gerçekleştirilecek “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitingi için çağrıda bulunan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu “İstanbullu hemşehrilerimi yarın saat 20.30’da Başakşehir’de İstanbul’un muhafızı olmaya, İstanbul’un talanına, Kanal İstanbul adlı ihanet projesine karşı çıkmaya, bir ve birlik olmaya davet ediyorum” dedi.

Aydın’da sağanak şiddetini artırdı, alt geçidi su bastı

Aydın’ın Nazilli ilçesindew sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi. Yağış nedeniyle alt geçitler suyla dolarken, araçlar trafikte zor anlar yaşadı.

Zelenski: “Putin’in ateşkes açıklaması manipülasyon girişimi”

Ukrayna lideri Zelenski, Rus lider Putin’in ateşkes açıklamasını “manipülasyon girişimi” olarak nitelendirdi.

Koyuna eziyet eden kişi tutuklandı

Antalya’nın Alanya ilçesinde, koyunun kafasına tekme atan ve boynuna bağladığı urganla vuran H.Ç. tutuklandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir