Sağlık turizmine yeni ayar

Sağlık Turizmi Yönetmeliği Resmi Gazete’de Yayımlandı

Ankara – HANDE ATILGAN – Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikle uluslararası sağlık turizmi sektöründe faaliyet gösteren sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlar için çeşitli yeni düzenlemeler getirildi.

Akredite Hizmet Zorunluluğu

Yönetmelik, Türkiye’ye farklı nedenlerle gelen turistlerin sağlık hizmetlerine sadece akredite kuruluşlardan faydalanabileceğini belirtiyor. Öne çıkan düzenlemeler şunlar:

  • Yetki belgesi alınması artık zorunlu hale gelecek.
  • Cerrahi işlemler için komplikasyon sigortası yaptırılması gerekecek.
  • Her sağlık turisti için bir sorumlu personelin belirlenmesi ve hizmetin takip edilmesi sağlanacak.
  • Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi devredilemeyecek; aracı kuruluşlar ise çağrı hizmetlerini 7 gün/24 saat ve en az iki yabancı dilde sunacak.

Yaptırımlar ve Değerlendirmeler

Yönetmelikle tesis ve aracı kuruluşlar için bazı yaptırımlar da öngörülüyor:

  • Acil ve telafi edilemez durumların sağlık turistinin tedavisini olumsuz etkilemesi halinde yetki belgesi askıya alınacak.
  • USHAŞ tarafından yılda en az bir kez değerlendirilecek ve performans kriterlerine göre belirlenen tesis ve kuruluşlar hakkında bilgi verilecek.
  • Kayıtların uygun şekilde tutulmaması durumunda yetki belgesi 6 ay süreyle askıya alınacak ve tekrarlanması halinde iptal edilecek.
  • Cerrahi işlemler için komplikasyon sigortası yükümlülüğü this yıl sonuna kadar sağlanacak.

SGK’dan SMA İlaçlarına Ödeme Kapsamı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan değişiklikle spinal musküler atrofi (SMA) için kullanılan ikinci bir ilacı geri ödeme listesine aldı. Artık Evrysdi adlı ilaç da geri ödeme kapsamında yer alacak. Bu ilaç, Tip-1 SMA türü için 6 aydan küçük bebeklerde, Tip-2 ve Tip-3 için ise 6 ay süreyle ödenecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da bu değişikliği sosyal medya hesabından duyurdu.

Related Posts

Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Derneği’nin ilk çeyrek anketine göre, otomotiv satış sonrası pazarı yılın başında daralma yaşadı. Satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,57 gerilerken, sektör temsilcileri ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor. Alım gücündeki düşüş ve tahsilat problemleri, yeni yatırımları frenliyor.

Mevduat faizinde yeni rekor: 1 Milyon TL’nin getirisi fırladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen hafta politika faizini artırmasından sonra, bankalar arası rekabet yeniden hız kazandı. Haftanın son işlem gününde, bazı bankalarda mevduat faizleri yüzde 52 seviyesine kadar yükseldi. 32 günlük vadede 1 milyon TL’nin getirisi de belli oldu.

Enflasyon beklentileri yükseldi: Vatandaş karamsar, piyasalar temkinli

Merkez Bankası, Nisan 2025’e ilişkin sektörel enflasyon beklentilerini yayımladı. Piyasa ve reel sektör enflasyon tahminlerini yukarı çekerken, halkın beklentisi ise yüksek seviyede kalmaya devam etti.

Petrolde yatay seyir

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 65,74 dolardan işlem görüyor.

Haluk Görgün: 25 milyon dolarlık yeni bir açılım yapacağız

Haluk Görgün, savunma sanayisi yatırım ve geliştirme faaliyetleri programı kapsamında geçen yıl 25 firmaya 25 milyon dolar destek verdiklerini belirterek, “Aynı kapsamda 25 milyon dolarlık yeni bir açılım yapacağız.” dedi.

Şirketlerin rekor net döviz açığı şubatta 155 milyar 400 milyon dolar oldu

Finansal kesim dışındaki firmaların net döviz açığı, şubat ayında 7,3 milyar dolarlık artışla 155,4 milyar dolara yükseldi. Merkez Bankası verilerine göre firmaların döviz varlıkları azalırken, kısa vadeli döviz fazlası ise ciddi geriledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir