Kusma, kanama ve karın şişliğiniz varsa dikkat!

Çukurova Gastro-İntestinal Hastalıklar ve Cerrahisi Kongresi Adana Şehir Hastanesi’nde Gerçekleştirildi

Adana’da düzenlenen ‘8. Çukurova Gastro-İntestinal Hastalıklar ve Cerrahisi Kongresi’ kapsamında, mide ve bağırsak sistemi ile ilgili cerrahi operasyonlar gerçekleştirildi.

Bu kongre sayesinde birçok asistan ve genç cerrah, alanlarında uzman deneyimli doktorlardan ameliyathane ortamında pratik eğitim alma fırsatı buldu. Ayrıca, kongre süresince düzenlenen toplantılarda bilimsel bilgiler paylaşıldı.

HEMOROİD VAKALARI BATIDA SIK GÖRÜLÜYOR

Ankara’dan gelen Prof. Dr. Bülent Menteş, kongreye katılarak cerrahinin bir sanat olduğunu vurgulayarak, batıda hemoroid ve çatlak gibi vakaların sıkça görüldüğünü belirtti.

Menteş’e göre, bu durumun temel nedeni modern yaşamın getirdiği zorluklardan kaynaklanmaktadır. Akdeniz tipi diyet, düzenli tuvalet alışkanlıkları ve duş alma alışkanlıklarıyla bu tür hastalıkların önlenebileceğini aktardı.

KOLON KANSERİ UYARISI: YANIK ET TÜKETMEYİN

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Alabaz, kongreye yaklaşık 500 kişinin katıldığını açıkladı.

Prof. Dr. Alabaz’a göre, bölgede mide, kolon ve rektum kanserlerinin sıklıkla görüldüğüne dikkat çekti. Özellikle kolon kanserinde, genetik bir risk faktörü yoksa yanık et tüketmenin ve aşırı miktarda kırmızı et tüketmenin bu hastalıkların oluşumunda etkili olduğunu belirtti.

KOLOREKTAL KANSER GÖRÜLME YAŞI 20’YE İNDİ

Kolorektal kanser vakalarını yöneten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alper Sözütek, bu tür vakaların bölgede 20’li yaşlara kadar düştüğünü vurgulayarak, kalın bağırsak taramalarının önemini vurguladı.

Prof. Dr. Sözütek’e göre, ailede risk faktörleri bulunan kişilerin erken dönemde kalın bağırsak taramalarını yaptırmaları önemlidir. Bu tür taramaların kolonoskopi ile yapılmasını önerdi ve risk faktörleri bulunan kişilerin şikayet gözetmeksizin taramalarını yaptırmaları gerektiğini belirtti.

‘CİĞERLERDE METASTAZLA KARŞILAŞILABİLİR’

Kolorektal kanserin bazen semptomlar göstermediğine dikkat çeken Prof. Dr. Sözütek, karaciğer veya akciğer metastazları gibi durumlarla karşılaşılabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Sözütek, kolorektal kanserin erken tanısı için tuvalet alışkanlığında değişiklik, bulantı, kusma, kanama, karın şişliği gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini ve bu belirtilerin 40 yaşın üzerinde olan kişilerde görülmesi durumunda kolorektal kanser ön tanısının düşünülmesi gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Görme kaybının sessiz nedeni: Bu belirti körlüğe yol açabilir

Ağrısız başlıyor, sessizce ilerliyor ve sonu körlük olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, retina damar tıkanıklıklarının bu sinsi tehlikesine dikkat çekerek; ileri yaş, hipertansiyon ve sigara kullanımının riski artırdığını belirtti.

Baş Dönmesi Neden Olur?

Baş Dönmesi Neden Olur, Baş Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir? Uzmanlar baş dönmesi ve sebepleri hakkında açıklama yaptı. 

Antidepresan İlaçları Ne İşe Yarar?

Antidepresan ilaçları ne işe yarar?  Türkiye’de artık şeker gibi tüketilen antidepresan ilaçları neden kullanılır? 

Böbreklerinden 300’ü aşkın taş çıktı: “Hatırası var” deyip evine götürdü

Böbreklerinden 300’ü aşkın taş çıktı: “Hatırası var” deyip evine götürdü

Reflü, kalp ağrısını taklit edebiliyor! İnatçı öksürüğünüzün nedeni olabilir

Modern çağın stresli ve yoğun temposunda, sağlıksız beslenme ve yanlış yaşam alışkanlıklarının da etkisiyle reflü hastalığı hızla yaygınlaşıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, reflü hakkında toplumda doğru sanılan 9 yanlış bilgiyi anlattı.

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.