Kongo’da protestolar: Fransa Büyükelçiliği ateşe verildi

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde M23 İsyancı Grubuna Karşı Geniş Katılımlı Protestolar

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin başkenti Kinşasa’da 23 Mart Hareketi (M23) isimli isyancı gruba ve Ruanda’ya karşı geniş katılımlı protestolar gerçekleştirildi. Kinşasa’nın çeşitli noktalarında toplanan göstericiler, M23’ün Goma şehrini kuşatmasını ve isyancılara destek verdiği iddia edilen Ruanda’yı kınadı.

AA’nın aktardığına göre, “M23’e hayır, Ruanda’nın müdahalesine son” ve “Egemenliğimize saygı” gibi sloganları atan protestocular, hükümete ulusal güvenliği sağlama ve ülkenin toprak bütünlüğünü koruma çağrısında bulundu. Göstericiler, Kinşasa’da bulunan Fransa Büyükelçiliği’nin bazı kısımlarını da ateşe verdi. Reuters haber ajansına konuşan Avrupalı bir diplomat, eylemcilerin, M23’e destek verdiğini iddia ettikleri ülkelerin büyükelçiliklerini hedef aldığını belirtti. Habere göre, eylemciler, Fransa’nın yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Ruanda, Uganda ve Kenya’nın büyükelçiliklerini hedef aldı.

FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot da Kinşasa’daki olaylara ilişkin olarak sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda, başkentteki Fransa Büyükelçiliği’nin saldırıya uğradığını ve büyükelçilikte yangın çıktığını söyledi. Barrot, alevlerin kontrol altına alındığını belirtti. Bir eylemci ise Reuters’a yaptığı açıklamada, “Tüm bunlar Ruanda’nın yüzünden. Ruanda’nın yaptığı, Fransa, Belçika, ABD ve diğerleri ile suç ortaklığı. Kongo halkı yorgun. Kaç kere ölmemiz gerekiyor?” diye sordu.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti güvenlik güçleri, protestolar sırasında güvenliği sağlamak için yoğun önlemler alırken, başkentin birçok noktasında gösteriler devam ediyor.

DSÖ: HASTANELER VE SAĞLIK ÇALIŞANLARI TEHDİT ALTINDA

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Demokratik Kongo Cumhuriyeti Acil Durum Müdahale Koordinatörü Adelheid Marschang, İsviçre’deki Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısına çevrimiçi katılarak değerlendirmelerde bulundu. Marschang, isyancı gruplar ile güvenlik güçleri arasında devam eden şiddetli çatışmalar nedeniyle hastaneler ve sağlık çalışanlarının tehlike altında olduğunu bildirdi.

DSÖ’nün Kuzey ve Güney Kivu eyaletlerindeki Goma ve Bukavu şehirlerinde merkezi bulunduğunu belirten Marschang, DSÖ’nün burada hastanelerin tedavi kapasitelerini genişletmeleri ve artan yaralı sayısıyla başa çıkmaları için çadır desteği sağladığını söyledi.

Marschang, şu anda hastanelerde yaralı yüzlerce kişinin olduğunu belirterek, “KDC’deki hastanelerin yeni yaralananlarla başa çıkma kapasiteleri zorlanıyor. DSÖ, ülke yetkilileri ve ortaklarla çözümler belirlemek ve bununla başa çıkmak için yerel kapasiteleri artırmak için çalışıyor. Ne yazık ki hastaneler ve sağlık çalışanları tehlike altında. Sağlık çalışanlarına ateş açıldığı ve bebekler dahil hastaların çapraz ateşe tutulduğuna dair raporlar duyuyoruz” dedi. Artan güvenlik riski nedeniyle bölgede sağlık hizmeti almanın zorlaştığının altını çizen Marschang, sağlık hizmetlerinin her zaman korunması çağrısında bulundu.

Ne olmuştu?

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin doğusunda, M23 ile güvenlik güçleri arasında devam eden şiddetli çatışmalar nedeniyle yıl başından bu yana 400 binden fazla kişi yerinden edildi. Bölgedeki birçok köy ve kasabanın kontrolünü ele geçiren M23 isimli grup, son olarak Kuzey-Kivu eyaletinin başkenti Goma’yı kuşatmış ve yaklaşık 1 milyon nüfuslu şehrin elektrik ve su sistemi kullanılamaz hale getirmişti. Birleşmiş Milletler ve Kongo, Ruanda’yı M23’e destek vermekle suçlarken, Ruanda ise iddiaları reddediyor.

M23’ün saldırıları, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile Ruanda arasında diplomatik gerginliğe yol açtı. KDC, 26 Ocak’ta Ruanda’daki tüm diplomatlarını geri çağırmış ve iki ülke arasındaki ilişkileri tamamen kesmişti. Diğer adı “Kongo Devrim Ordusu” olan ve 23 Mart 2009’da yapılan barış anlaşmasının bozulmasıyla doğan M23, Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame’nin de kabilesi olan Tutsilerden oluşuyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Related Posts

Kartalkaya Komisyonu Bolu Belediye Başkanı’nı dinledi: ‘Bakanlıklar soruşturulmuyor’

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Kartalkaya’da 78 kişinin yaşamını yitirdiği otel yangınını araştırmak için kurulan Meclis komisyona geldi. Oteli denetleme yetkisinin il özel idaresinde olduğunu belirten Özcan “Bilirkişi raporunda belediye, özel idare, çalışma bakanlığı, kültür bakanlığı olayda etkili deniyor. Ama sadece iki kurumla ilgili adli süreç işliyor. Belediye ve özel idare. Bakanlıklarla ilgili soruşturma izni verilmemesi, davaların açılmamasıyla sonuçlanıyor. Davanın bir an önce açılması lazım” dedi.

Gürcistan Başbakanı Kobakhidze, iktidardaki Gürcü Hayali Partisinin yeni genel başkanı seçildi

Gürcistan Başbakanı Kobakhidze, iktidardaki Gürcü Hayali Partisinin yeni genel başkanı seçildi

‘Selçuk Tengioğlu’ hesabı açmış: Özgür Özel’i tehdit eden bir kişi gözaltına alındı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e yumruklu saldırıda bulunan Selçuk Tengioğlu adına sosyal medya hesabı açıp, Özgür Özel’i tehdit ettiği tespit edilen bir kişi gözaltına alındı.

Gazze’de can kaybı 52 bin 635’e yükseldi

Katil İsrail’in 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana yoğun saldırılar düzenlediği Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin sayısı 52 bin 653’e, yaralı sayısı 118 bin 897’ye yükseldi.

Para bitince tavuklar birbirini yedi

Bir tavukçuluk şirketinde yaşanan akıl almaz bir ihmalkarlık sonucu 350 binden fazla tavuk öldürüldü. Açlığa terk edilen hayvanlar arasında ‘toplu yamyamlık vakaları’ rapor edildi.

MHP’li meclis üyesi belediyenin kamerasına bant çekti, CHP’den cevap gecikmedi

CHP’li İzmit Belediyesi mayıs ayı meclis toplantısında MHP meclis üyesi Okan Karagöz, Ekrem İmamoğlu’nun 12 Ekim 2024’te bir otelde yapacağı görüşme öncesinde kameraları korumasının bantlamasına gönderme yaparak belediyenin kamerasını bantla kapattı. MHP’li Okan’a, CHP’li meclis üyesinden cevap gecikmedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir