İngiltere ve Hindistan’dan tarihi ticaret anlaşması

İngiltere ve Hindistan Arasında Tarihi Ticaret Anlaşması İmzalandı

İngiltere ve Hindistan arasında, oldukça önemli olarak nitelendirilen bir ikili ticaret anlaşması imzalandı. İngiltere Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, anlaşma ile İngiltere’den Hindistan’a yapılan ihracatta vergi indirimleri gerçekleşecek. Bu kapsamda, İskoç viskisi, kozmetik ve tıbbi cihazlar gibi temel ürünlerde Hindistan’a uygulanan vergiler düşürülecek.

Özellikle viski ve cin gibi içki kategorisinde geçerli olan gümrük vergileri, anlaşmanın 10. yılında ciddi bir şekilde düşürülecek. Ayrıca otomotiv ihracatına yönelik vergiler de belirli kota kapsamında yüzde 10’a kadar indirilecek.

Her iki ülke arasındaki ticaretin artması ve ürünlerin daha uygun fiyatlarla tüketicilere sunulması hedefleniyor. Havacılık sektörü, kozmetik, kuzu eti, tıbbi cihazlar, somon balığı, elektrikli makineler ve gazlı içecekler gibi birçok ürün ticaret anlaşması kapsamına alındı.

Ticaret anlaşması ile İngiltere ve Hindistan arasındaki ticaret rakamlarının artması ve ekonomik katkı sağlaması bekleniyor. İngiliz ekonomisine yıllık 4,8 milyar sterlin katkı yapması öngörülüyor, böylece ikili ticaret 25,5 milyar sterline ulaşacak. Bu anlaşma, Brexit sonrası İngiltere’nin gerçekleştirdiği en büyük ticaret anlaşması olarak öne çıkıyor.

İmzalanan ticaret anlaşması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başbakan Keir Starmer, “Ticaret ve ekonomi için yeni bir dönemdeyiz. İngiliz ekonomisini güçlendirmek ve çalışan insanlara daha fazla kazanç sağlamak için daha hızlı hareket etmeliyiz. Hindistan ile imzalanan bu anlaşma, ekonomimizi büyütecek” dedi.

Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds ise, Hindistan ile imzalanan bu anlaşmanın İngiliz halkı için büyük bir kazanım olduğunu belirtti. Küresel belirsizliklerin yaşandığı bir dönemde, küresel ticarete yönelik bu pragmatik yaklaşımın işletmelere ve tüketicilere istikrar sağlayacağını vurguladı.

İngiltere ve Hindistan, ticaret anlaşması görüşmelerini şubat ayında başlatmıştı ve sonuç olarak önemli bir anlaşmaya imza attılar.

Related Posts

Türk lirası mayısta değer kaybetti

Merkez Bankası verilerine göre, Türk lirasının reel değeri mayıs ayında TÜFE bazında 1,19 puan düşerek 69,97’ye indi. Bu, TL’nin yabancı paralar karşısında alım gücünün azaldığını gösteriyor.

Avrupa borsaları negatif seyrediyor (04 Temmuz 2025)

Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,5 azalışla 541 puandan, Almanya’da DAX 40 endeksi ise yüzde 0,3 düşüşle 23.842 puandan ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,3 kayıpla 8.796 puandan işlem görüyor. İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,3 …

Bakan Bolat: Türkiye-Türkmenistan ticareti ilk 6 ayda yüzde 26,5 artış gösterdi

Ticaret Bakanı Bolat, “Türkiye ile Türkmenistan arasında karşılıklı ticaretimiz geçen yıl yüzde 8,35’lik artışla 2,2 milyar doları aşmıştı. Bu yıl, Türkiye-Türkmenistan ticareti ilk 6 ayda yüzde 26,5 artış gösterdi.” dedi.

Spot piyasada doğal gaz fiyatları (01 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 14 milyon 532 bin 218 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 20 milyon 22 bin 845 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

ABD, Suriye’ye yönelik bazı yaptırımları kaldırdı

Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılmasına ilişkin açıklama yapan ABD Hazine Bakanlığı ülkenin sosyal dokusunun yeniden inşası için kritik öneme sahip 518 kişi ve kurumun yaptırım listesinden çıkarıldığını bildirdi.

Borsa’dan iki yılın en hızlı günlük yükselişi: Önceki kapanışa göre yaklaşık 550 puan arttı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 5,78 artışla 9 bin 948,51 puana yükselerek son iki yılın en hızlı günlük yükselişini kaydetti. Bankacılık endeksi yüzde 9,64 ile en çok kazandıran sektör olurken, günlük işlem hacmi 165 milyar lira olarak gerçekleşti.