Gözler Merkez Bankası’nın faiz kararında: Artış mı pas mı? İşte beklentiler…

“`html

Küresel Piyasalardaki Gelişmeler ve Faiz Kararı Beklentisi

Geçtiğimiz hafta, küresel piyasalarda tarife çekişmeleri etkisiyle karışık bir görünüm ortaya çıktı. Önümüzdeki hafta ise yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıklayacağı faiz kararı dikkatle izlenecek.

ABD’nin korumacı ticaret politikaları ve bu konudaki gelişmeler, piyasalardaki belirsizliğin ana sebebi olmaya devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın tarife yönündeki adımları, uluslararası arenada endişeleri artırdı.

ABD’nin tarifelerine yönelik birçok ülke, hafta boyunca çeşitli heyetler göndererek müzakerelere önemli bir adım attı. Bu durum, hisse senedi piyasalarında risk algısını bir nebze olsun hafifletti.

Trump, Truth Social hesabında yaptığı paylaşımda, ticaret engelleri, tarifeler, kur manipülasyonu ve parasal olmayan tarifeler gibi konularla ilgili olarak 75’ten fazla ülkenin kendileriyle irtibata geçtiğini belirtti.

Başkan Trump ayrıca, bu ülkelerin ABD’ye karşı herhangi bir misillemede bulunmadığını, ek tarifelerin 90 gün süreyle askıya alındığını ve bu dönemde yüzde 10’luk temel tarife oranının geçerli olacağını açıkladı.

Öte yandan, Trump, Çin’e yönelik tarifeyi yüzde 125’e yükselttiğini duyurdu. Böylece, fentanil krizi de dahil olmak üzere Çin’e uygulanan toplam tarife oranı yüzde 145’e ulaştı.

ABD ve Çin arasındaki tarife çatışması sürerken, Trump’ın diğer ticaret ortaklarına yönelik tarifeleri askıya alması, iki büyük ekonomi arasındaki gerilimi daha da tırmandıran bir unsur olarak değerlendiriliyor.

Trump, mevcut gümrük tarifeleri sebebiyle Çin’in ABD’den önemli oranda faydalandığını öne sürerek, “Çin ile ne olacağını göreceğiz, onlarla bir anlaşma yapmak istiyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Analizlere göre, ABD’nin tarife politikalarının enflasyonist baskıları artırabileceği endişeleri devam ederken, ABD’deki en son veriler enflasyonun yavaşladığını göstermektedir. Örneğin, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mart ayında aylık %0,1 azalışla yıllık %2,4 oranında gerçekleşti.

Yine, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) de mart ayında beklentilerin altında kalarak aylık %0,4 azaldı. Geçen yıl bu zamanlara göre ise bütçe açığının da önemli ölçüde düştüğü görülüyor.

ABD Endeksleri ve Tahvil Piyasasındaki Durum

New York borsasında dalgalı bir hafta geride kaldı. S&P 500 endeksi haftalık %5,70, Nasdaq %7,29 ve Dow Jones %4,95 değer kazandı. Ancak tahvil piyasalarında satıcılı bir seyir gözlemlendi ve ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi %4,47’ye yükseldi.

Piyasa uzmanları, Çin ve Hong Kong’un ABD tahvilleri ile ilgili yaptığı işlemlerin, tahvil faizindeki artışın sebebi olabileceğine dikkat çekiyor. Altın fiyatları ise güvenli liman talebiyle rekor seviyeye ulaştı ve haftayı %6,7 kazançla kapattı.

Piyasalardaki belirsizliklerin etkisiyle petrol fiyatları da baskı altında kalıyor. Brent petrolün varil fiyatı kısa süre içerisinde %2,2 azalarak 64,3 dolara geriledi.

Avrupa Borsalarında Dalgalı Seyir

Avrupa borsaları, ABD ile AB arasındaki tarife ertelemeleri sonrası belirsizliklerle dolu bir hafta geçirdi. Önümüzdeki günlerde Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararı izlenecek.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Trump’ın 90 gün süreyle tarifeleri askıya almasının ardından müzakerelere bir şans vermek istediklerini belirtti.

ECB Başkanı Christine Lagarde ise, tarifelerin ekonomik etkilerini dikkatle izlediklerini açıkladı. Piyasalarda ECB’nin faizlerinde 25 baz puanlık bir indirim beklentisi olduğu öne çıkıyor.

Asya Borsalarında Son Gelişmeler

Asya borsaları, Trump ve Çin arasındaki tarife çekişmeleri sebebiyle zorlu bir hafta geçirdi. ABD’nin Çin’e uyguladığı ek tarifelerin artması, ticaret savaşlarının derinleşmesine dair endişeleri artırdı.

Bu gelişmelere rağmen, Çin hükümetinin ekonomiyi canlandıracak yeni teşviklerde bulunma olasılığı, yerel piyasalardaki kayıpların daha fazla artmasını engelledi.

Analistler, zorunlu karşılık oranları ve politika faizlerinin azalabileceği yönündeki beklentilerin, Çin borsa endekslerinde olumlu etkisinin hissedildiğini belirtiyor. Geçen haftada Çin’deki enflasyon verileri de beklenenden daha düşük gerçekleşti.

Yurt İçi Faiz Kararı Beklentileri

Yurt içinde geçen hafta dengeli bir seyir söz konusuydu. BIST 100 endeksi %0,01’lik bir artışla haftayı 9.380,95 puandan tamamladı. Önümüzdeki hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararı dikkatle takip edilecek.

Ekonomistlerin tahminlerine göre TCMB, nisan ayında politika faizini %42,5 seviyesinde tutacaktır. Ayrıca, cari işlemler açığı konusunda 2025 yılında 21 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Haftanın ilerleyen günlerinde, ödemeler dengesi, bütçe dengesi ve konut satış istatistiklerinin açıklanması bekleniyor. Bu gelişmeler, piyasalarda dikkatle izleniyor.

“`

Related Posts

Borsa’dan iki yılın en hızlı günlük yükselişi: Önceki kapanışa göre yaklaşık 550 puan arttı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 5,78 artışla 9 bin 948,51 puana yükselerek son iki yılın en hızlı günlük yükselişini kaydetti. Bankacılık endeksi yüzde 9,64 ile en çok kazandıran sektör olurken, günlük işlem hacmi 165 milyar lira olarak gerçekleşti.

İkonik otel için yapılan ihale sonuçlandı: 3 milyar 200 milyon TL bedelle kazanan belli oldu

Les Ottomans Otel ihalesi tamamlandı. İhaleyi 3.2 milyar TL’ye BLG Varlık kazandı.

Mehmet Şimşek: Dezenflasyon sürecinde ılımlı büyümenin etkisiyle manşet işsizlik oranı düşük seyrediyor

Mehmet Şimşek: Dezenflasyon sürecinde ılımlı büyümenin etkisiyle manşet işsizlik oranı düşük seyrediyor

Dolandırıcıların son yöntemi ‘yok artık’ dedirtti!! Yılların avukatı bile şaşırdı

Afyonkarahisar Barosu’na bağlı olarak kentte uzun yıllardır avukatlık yapan Emre Sagun, geçtiğimiz günlerde sınıf arkadaşları ve tanımadığı kişilerin sosyal medya üzerinden kendisine ulaştırdıkları kimlik ile adeta şok oldu. Dolandırıcıların kendi …

Sigaraya ÖTV zammı yolda: 5 ile 8 TL arasında zam bekleniyor

Sigaraya ÖTV zammı yolda: 5 ile 8 TL arasında zam bekleniyor

Motosiklet ekipmanı satın alırken bunlara dikkat edilmeli!

Yurt genelinde olduğu gibi Eskişehir’de de sıkça yaralanmalı motosiklet kazaları yaşanıyor. Bu kazalarda zaman zaman ağır yaralanmalar ve can kayıpları meydana gelebilirken, ekipman satıcısı Asena Özmert Baloğlu ve motosiklet eğitmeni Halil İbrahim …