Cevdet Yılmaz: Toplumun huzurunu koruyacaksak hukuk içinde olmamız lazım

“`html

Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği Paneli Gerçekleştirildi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen ’21’inci Yüzyılda Türkiye’nin Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği Paneli’ne katıldı. Panelde Yılmaz’a İletişim Başkanı Fahrettin Altun da eşlik etti. Yılmaz, günümüzde bağımlılığın fiziksel ve ruhsal sağlık sorunlarından ekonomik kayıplara kadar geniş bir etki alanına sahip olduğunu belirterek, “Bu durum bireylerin aile bağlarını zayıflatmakta, toplumsal ilişkileri koparmakta ve kişilerin topluma entegre olmasını güçleştirmektedir. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi tarafından yayımlanan 2024 uyuşturucu raporunda, dünya genelinde 292 milyon insanın uyuşturucu kullandığı belirtilmektedir. Son on yılda uyuşturucu kullanımında küresel ölçekte %20 artış yaşanmıştır ve 15-64 yaş aralığındaki her 18 kişiden biri bir şekilde uyuşturucuyla temas etmiştir. Bu veriler yalnızca madde bağımlılığına dair bir kesiti sunmakta, alkol, tütün ve internet gibi davranışsal bağımlılıklar da göz önünde bulundurulduğunda tablo daha da karamsar hale gelmektedir.” dedi.

Bağımlılıkla Mücadelede Kamu Kurumlarıyla İş Birliği

Yılmaz, bağımlılıkla mücadele çalışmaları hakkında, “2014 yılında Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu’nun kurulması, bağımlılığa karşı siyasi önemimizin bir göstergesidir. 2017’de kurulumuzun kapsamı genişletilerek, tütün, alkol ve davranışsal bağımlılıkları da kapsayan bir yapıya dönüştürülmüştür. 2019’da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyum sağlamak amacıyla yeniden yapılandırılmıştır. Kurumlar arası iş birliği ile hazırladığımız eylem planları, Uyuşturucu ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile ülkemizin uyuşturucu ile mücadeledeki stratejisini belirlemektedir. Temel hedefimiz, toplumu her türlü uyarıcı ve uyuşturucu maddeden korumaktır. Bu hedef doğrultusunda, arzı önlemek, talebi azaltmak ve etkili iletişimi sağlamak gibi beş yıllık hedefler belirlenmiştir.” açıklamasında bulundu.

Genişletilen Tedavi ve Rehabilitasyon Hizmetleri

Bağımlılıkla mücadele çerçevesinde, Türkiye genelinde danışmanlık, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerine erişimin artırıldığı bilgisini veren Yılmaz, “YEDAM, AMATEM ve ÇEMATEM gibi merkezlerin kapasiteleri güçlendirildi. Tütün, alkol ve madde bağımlılığına yönelik sunduğumuz hizmetler artarken, vatandaşların temiz hava hakkının korunması adına denetimlere titizlikle devam edilmektedir. Bahar Rehabilitasyon Modeli, hastaları tedavi noktasında daha etkili hale getirmekte ve destekleyici psikososyal çalışmalar devam etmektedir. Teknolojik bağımlılıklar konusunda da farkındalık yaratma ve eğitici projeler hayata geçirilmektedir.” ifadesinde bulundu.

Sosyal Gerilimlerin Sebepleri

Yılmaz, yargı süreçleri esnasında yaşanan bazı olaylara da dikkat çekerek, “Sokaklarda hukuka aykırı eylemler görmekteyiz. Demokratik protesto hakkına saygı duymalıyız, ancak bu hakkın istismar edilmesi, toplumda gerilim yaratmak anlamına gelir ve bu durum hukuka ve demokrasiye aykırıdır. Ayrıca, bazı siyasi partilerin iç mücadelelerini topluma yayma çabalarının sonuçsuz kalacağını belirtmek isterim.” şeklinde konuştu.

Bağımlılıkla Mücadele Beka Sorunudur

İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise Türkiye’nin bağımlılıkla mücadele konusunda 2000’li yılların başından itibaren etkin bir gayret gösterdiğini ifade etti. Altun, “’21’inci Yüzyılda Türkiye’nin Bağımlılıklarla Mücadele Seferberliği’ adlı kitap, 23 yılda gerçekleştirdiğimiz politikaları detaylıca ele alıyor. Bu eserimiz, bağımlılıkla mücadele stratejilerimizi, mevzuatlarımızı ve toplumsal yaklaşımlarımızı içermektedir. Bağımlılıkla mücadele, ülkemiz için bir beka meselesidir.” dedi.

Dezenformasyona Karşı Duyarlılık

Altun, bireylerin dijital platformlarda daha fazla maruziyet yaşaması nedeniyle bilgi kirliliğiyle karşılaştıklarını belirterek, “Son günlerde İstanbul merkezli yolsuzluk soruşturmalarının politik hedefler doğrultusunda istismar edildiğini görüyoruz. Yürüyen hukuki süreçlerin kötü niyetle etkilenmesi, kamu düzenini tehdit eden bir durumdur.” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Son olarak, Altun, yurt dışından gelen dezenformasyon kaynaklarına dikkat çekerek, İletişim Başkanlığı olarak bu bilgilerin doğru bir biçimde yönetileceğini ve vatandaşlardan güvenilir bilgileri edinmeleri çağrısında bulundu.

(DHA)

“`

Related Posts

Elazığ’da Rekabetçi Bölgeler Toplantısı

Elazığ’da düzenlenen yuvarlak masa toplantısında iş dünyası sorunları ve çözümleri masaya yatırıldı.

Tarım üretici endeksi yıllık yüzde 50,31 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Haziran ayına ilişkin Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) verilerini açıkladı. Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi yıllık yüzde 50,31 arttı, aylık yüzde 18,82 arttı

Milyonlarca müşterisi olan dev bankayı sattılar: Yeni sahibi belli oldu

Dünya, dev banka satışını konuşuyor. İngiltere’nin finans kurumlarından TSB’nin İspanyol bankası Santander’e satıldığı ortaya çıktı. Satış sürecinin 2.65 milyar sterlin karşılığında tamamlandığı belirtildi. Haber, dünya ekonomi çevrelerinde geniş …

TMSF başkanlığına yeniden Karakaş atandı

Cumhurbaşkanı kararıyla Fatin Rüştü Karakaş, TMSF Başkanlığı görevine ikinci kez getirildi. Aynı kararla Yusuf Öksüzömer de kurul üyeliğine yeniden atandı.

Yüzde 70 zam geldi: İşte yeni fiyatlar

Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre, 2025-2026 akademik yılında da devlet üniversitelerinde birinci öğretim programlarına kayıtlı öğrencilerden katkı payı alınmayacak. Uzaktan ve ikinci öğretim için alınan katkı payları ve …

Ne Ordu, ne Giresun ne de Trabzon: Zirve şaşırttı: İşte en çok fındık üreten o ilçe

Dünyadaki fındık üretiminin yüzde 70’ini Türkiye karşılıyor. Karadeniz’in göz bebeği en çok bu ilde yetişiyor! Ne Giresun ne ordu… İşte Türkiye’nin en çok fındık üretimi yapan 20 ilçesi… 20. Tirebolu, Giresun – 13 bin 348 ton 19. Bulancak …