Boğaziçi Üniversitesi Doç. Dr. Esra Mungan’a yasaklandı!

6

Boğaziçi Üniversitesi kayyum yönetimi, ocak ayında üniversiteden emekli olan Doç. Dr. Esra Mungan’ın 27 Mart 2025 tarihinde Güney Kampüs’te öğrencilerle bir araya gelerek izinsiz eylem ve gösterilere katıldığı iddiasıyla kampüse girişi yasaklandı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez imzasıyla yayımlanan resmi yazıda, Boğaziçi Üniversitesi Kurum Kimlik, Mezun ve Ziyaretçi Kartı Yönergesi’nin 18. maddesinin 10. fıkrası uyarınca Mungan’ın giriş hakkının 5 yıl süreyle pasif hale getirildiği ifade edildi. Söz konusu kararda, bu süre zarfında yalnızca rektörlüğün izin verdiği durumlarda kampüse giriş yapabileceği söylendi.

KARARA “GÜLÜNÇ” DEDİ!

Cumhuriyet’ten Ufuk Sepetci’nin haberine göre, hakkında alınan karara tepki gösteren Esra Mungan, Boğaziçi Üniversitesi’nde akademik özgürlüğün yok edildiğini ve üniversitenin baskı altına alındığını ifade etti. Geçen yıl aralık ayında, artan baskılar ve üniversitenin kayyum yönetimi sebebiyle emekli olduğunu belirten Mungan, “İsteyerek ayrıldım çünkü artık orada yaratıcı bir şeyler yapamayacağımızı fark ettim. Akademik üretimin mümkün olmadığı bir ortamda kalmanın anlamı yoktu” söyleminde bulundu.

Mungan, öğrencileriyle bir araya gelmek için yaptığı ziyaretin ardından hakkında alınan bu kararı “gülünç” olarak değerlendirerek “Bedenimizi, fikirlerimizi, hayallerimizi pasifize edemezler. Akademiyi de çoktan dışarıya taşırdık direnen bir akademi olarak.” ifadelerini kullandı.

“ONLARLA DAYANIŞMANIN ÖNEMİNİ GÖZARDI EDEMEZDİM”

“Öğrenciler benimle bir araya gelmek istediklerini söylediler. Başta kampüse adım atmak istemediğimi düşündüm çünkü o kampüs özgürleşene kadar girmeme gibi bir yeminim vardı. Ama içinde bulunduğumuz koşullarda, öğrenciler bu kadar büyük baskı altındayken, onlarla dayanışmanın önemini göz ardı edemezdim. Bu yüzden kampüse gitme kararı aldım.” açıklamasında bulunan Mungan, öğrencileriyle bir araya gelip kampüsten ayrıldığı sırada kayyum yönetimi tarafından böyle bir yazının oluşturulduğunu öğrendi.

Mungan, “Bu tamamen anlamsız bir yasak çünkü ortada pasifize edilecek bir kart yok. Emekli olunca akademik kimlik kartınızı alıyorlar, yerine eskiden olduğu gibi herhangi bir emekli kartı verilmiyor kayyum yönetim başa geçtiğinden beri. Boğaziçi mezunuyum ama ona rağmen mezun kartı için başvurmadım çünkü beni tanımlayan 4 yıllık lisansımdan çok üniversitemdeki 22 yıllık akademisyenliğimdi. Bu durum da acziyetlerini gösteriyor çünkü olmayan bir kartın 5 yıllığına pasifize edilişinden bahsediyorlar. Tam bir trajikomedi” sözlerini sarf etti.

“ÖZGÜR DÜŞÜNCEYİ YAŞATMAYA DEVAM ETTİRİYOR”

Mungan, üniversite içindeki baskılar sebebiyle akademinin alternatif alanlara kaydığını ifade ederek “Üniversiteleri hapishanelere çevirdiler ama bilim, düşünce ve akademik üretim dört duvar arasına hapsedilemez. Göçebe Düşünce Derneği, Foça Bilim Köyü, Ali Nesin Matematik Köyü, Köstebek Akademisi gibi birçok oluşum, akademiyi dışarıya taşıyarak özgür düşünceyi yaşatmaya devam ediyor” sözlerini iletti.

Öğrencileriyle akademik dayanışmayı sürdüreceğini vurgulayan Mungan, “Bu tür yasaklar, baskılar ve engellemeler bizi yıldırmaz. Gençlerle buluşmanın yollarını her zaman bulacağız” ifadelerini kullandı.

Mehmet Şimşek