Böbreklerinden 300’ü aşkın taş çıktı: “Hatırası var” deyip evine götürdü

Kars’ta Bir Hastadan Irili Ufaklı 300’ten Fazla Taş Çıktı! Taşlar “Hatıra” Olarak Evine Götürüldü

Kars’ta ameliyat edilen bir hastanın iki böbreğinden irili ufaklı 300’ten fazla taş çıktı. Ahmet Yarba isimli hasta, taşları “Hatırası var” diyerek evine götürdü.

Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi Üroloji Kliniği’nden Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Ezer, tetkik yaptığı Yarba’nın her iki böbreğinde çok sayıda taş olduğunu tespit etti.

Bunun üzerine yapılan ameliyatla Yarba’nın iki böbreğinden irili ufaklı 300’ten fazla taş çıktı. Büyük şaşkınlık yaşayan hasta, “Hatırası var” diyerek taşları evine götürdü.

“Büyük Olanları Parçalayarak Çıkardık”

Ezer, durumla ilgili şunları söyledi: “Normalde taşları bir arada ve tek parça halinde görmeye alışığız. Fakat burada diğer vakalardan farklı olarak irili ufaklı çok sayıda taş gördük. Büyük olanları parçalayarak çıkardık, küçük olanları da tek tek toplamaya çalıştık. Kaç tane taş çıkardık, saymak için bakarken 300’e kadar sayabildik. Tek seferde bir hastadan 300’den fazla miktarda taşı çıkarmış olduk.”

“Su Tüketimi Yeterli Mi?”

“Hastalarımızın su tüketimi yeterli miktarda değil, genel olarak çok fazla et tüketiliyor, su yerine de genellikle çay içiliyor” ifadelerini kullanan Ezer, şöyle devam etti: “Birçok şeyi tuzlu olarak tüketme alışkanlığımız var. Bu sebeple taş hastalığını diğer bölgelere nazaran sık görüyoruz. Ama eğer hastalar daha erken dönemlerde fark ederlerse daha küçük taşları daha erken dönemde tedavi etme şansımız oluyor. Bu hastamızda muhtemelen bir genetik yatkınlık da olduğundan her iki böbreği de taşlarla doluydu ve bir tarafında toplamda boyutu beş santimi aşan yüzlerce taştan oluşan bir taş birikimi vardı.”

“Dört Saate Yakın Süren Zorlu Ameliyat”

“Böbrek taşları önemli miktarda böbrek yetmezliğine sebep olabiliyor” sözlerinin altını çizen Ezer, cümlelerini şöyle tamamladı: “Türkiye’de diyalize giren hastaların önemli bir kısmı böbrek taşı hastalığına bağlı olarak böbrek fonksiyonlarını kaybetmiş durumdalar maalesef. Birçok taşı bir arada görmek bizim için güzel bir deneyimdi. Önce bir tarafı temizledik, zahmetli olacak diye esas büyük olanı sona bıraktık. Bir seansta bir tarafı temizledikten sonra ara verip hasta iyileşmesini bekledik. İkinci seansta beş santimlik olan taşı boşalttık. Tek tek taşları toplamak yaklaşık dört saate yakın süren zorlu bir ameliyat oldu. Bu büyüklükte bir taş görüyorsak genellikle taşlar tek parça halinde olur. Biz onları kırarak küçültürüz. Boncuk tanesi gibi küçük yüzlerce taşı bir arada görmek bizim için de deneyim oldu.”

Related Posts

Reflü, kalp ağrısını taklit edebiliyor! İnatçı öksürüğünüzün nedeni olabilir

Modern çağın stresli ve yoğun temposunda, sağlıksız beslenme ve yanlış yaşam alışkanlıklarının da etkisiyle reflü hastalığı hızla yaygınlaşıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, reflü hakkında toplumda doğru sanılan 9 yanlış bilgiyi anlattı.

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.

Şok diyet uyarısı: Hızlı kilo kaybı sağlığınızdan etmesin!

Yaz ayları yaklaşırken hızlı kilo verme isteği artıyor. Ancak uzmanlar, şok diyetlerin bağışıklık sisteminden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getirdiğini vurguluyor.

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Yurtdışı seyahatlerinde aşı ve sağlık danışmanlığı artık ücretsiz

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde faaliyet gösteren 56 Seyahat Sağlığı Merkezi’nde yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarına gidecekleri ülkelerin sağlık risklerine yönelik ücretsiz olarak bireysel danışmanlık hizmeti sunuluyor.