Az bilinen bu parmak belirtisi akciğer kanserinin habercisi olabilir

Akciğer Kanseri, Dikkate Alınması Gereken Belirtiler ve Riskler

Dünya genelinde, akciğer kanseri, meme kanserinin ardından en sık görülen ikinci kanser türü olarak öne çıkıyor. 2020 yılında, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, 2,21 milyon yeni vaka tespit edildi ve bu durum her yıl binlerce insanın hayatını kaybetmesine sebep oluyor. Akciğer kanseri, erken teşhis edilememesiyle ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.

Çomak Parmak: Akciğer Kanserinin Bilinmeyen Belirtisi

Bu ölümcül hastalığın sık bilinmeyen belirtilerinden biri de “çomak parmak” olarak bilinen durum. Her iki elin parmak uçlarını etkileyen bu belirti, tırnak yataklarının yumuşaması ve çevresindeki derinin kızarmasıyla kendini göstermeye başlar. Tırnakların eğriliği belirginleşir ve çevresindeki deri parlak bir görünüm kazanır. Tırnak yüzeyinde çıkıntılar oluşur ve parmaklar genişleyerek sopa benzeri bir görünüm alabilir.

Gelişimi Yıllar Alabilir

Çomak parmak, yıllar içinde belirginleşen bir durumdur. Tırnaklar arasında elmas şeklinde bir boşluk oluşup oluşmadığını kontrol ederek bu belirtiyi tespit etmek mümkündür. Bu durumun erken fark edilmesi, hastalığın ilerlemesini engelleyebilir.

Akciğer kanserinin erken belirtileri arasında inatçı öksürük, göğüs enfeksiyonları, balgamda kan görülmesi, ağrı hissi, nefes darlığı, yorgunluk, iştahsızlık ve kilo kaybı yer almaktadır. Ancak hastalık genellikle ileri safhalara gelene kadar belirti vermez. Erken teşhisin önemi, akciğer kanserinin tedavi edilebilirlik şansını artırabilir.

Related Posts

Sadece 30 gün şekersiz yaşayın… Vücudunuzda neler değiştiğine inanamayacaksınız

Günlük hayatın görünmez bağımlılığı olan şeker, yalnızca damak tadımızı değil, bedenimizin işleyişini de etkiliyor. Sadece 30 gün boyunca ilave şekeri kesmek zihinsel berraklıktan karaciğer sağlığına, cilt gençliğinden bağışıklık sistemine kadar vücutta adeta sessiz bir devrim başlatıyor.

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sağlık Bakanlığı: 3,7 milyon kişi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının 7’nci haftası sonunda 6,5 milyon kişinin boy ve kilo ölçümlerinin gerçekleştirildiğini, 3 milyon 792 bin 730 kişinin vücut kitle indeksi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde çıktığını açıkladı.

Görme kaybının sessiz nedeni: Bu belirti körlüğe yol açabilir

Ağrısız başlıyor, sessizce ilerliyor ve sonu körlük olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, retina damar tıkanıklıklarının bu sinsi tehlikesine dikkat çekerek; ileri yaş, hipertansiyon ve sigara kullanımının riski artırdığını belirtti.