Araştırma ortaya koydu: Covid-19’un ‘kalıcı koku kaybıyla’ bağlantısı çözüldü

Biruni Üniversitesi Araştırması, Kalıcı Koku Kaybının DNA Metilasyon Düzeyleri İle İlişkilendirildiğini Ortaya Koydu

Biruni Üniversitesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Covid-19 geçiren 40 hasta üzerinde gerçekleştirilen araştırmada, kalıcı koku kaybı yaşayan bireylerin UGT1A1 geninde DNA metilasyon düzeylerinin %14 daha düşük olduğu belirlendi.

Epigenetik Değişiklikler ve Koku Kaybı

Epigenetik, genetik yapıda bir değişiklik olmadan, çevresel etkenlerin genlerin nasıl çalıştığını etkilediği biyolojik mekanizmaları ifade ediyor. Yapılan araştırma bulguları, bu tür değişikliklerin koku kaybıyla bağlantılı olabileceğini gösterdi.

Araştırmacılar, DNA metilasyonundaki değişikliklerin biyobelirteç olarak kullanılarak, koku kaybı riski taşıyan bireylerin erken tespit edilebileceğini belirtti. Bu sayede uzun süreli koku kaybı yaşayan hastalar için daha etkili tedavi yöntemlerinin geliştirilebileceği vurgulandı.

“Yenilikçi Tedavi Yaklaşımları İçin Umut Verici Adımlar Atılıyor”

Biruni Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Elif Sibel Aslan, DNA metilasyonunun gen ifadesini düzenleyen önemli bir mekanizma olduğunu belirtti.

Araştırmanın, Covid-19 sonrası kalıcı hale gelen koku kaybının sadece virüsün etkisine değil, aynı zamanda epigenetik değişikliklere de bağlı olabileceğini gösterdiğini vurgulayan Aslan, “Bu durum, gelecekte epigenetik tabanlı tedavilerin geliştirilmesi için umut verici bir adım olabilir ve bir biyobelirteç olarak kullanılabilir.” ifadelerini kullandı.

Biruni Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinasyon Birimi (BAMER) tarafından desteklenen araştırmada Prof. Dr. Aytuğ Altundağ, Dr. Savaş Gür, Prof Dr. Mehmet Dokur, Doc. Dr. Gülsen Meral, Dr. Mehmet Akif Baktır, Dr. Lütfiye Karcıoğlu Batur ve Moleküler Biyolog Zeyneb Nur Akçay ile London Metropolitan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kenneth White gibi isimler yer aldı.

Prof. Dr. Kenneth White da London Metropolitan Üniversitesi’nden, “Eğer bu epigenetik değişimler tersine çevrilebilirse, Covid-19’un neden olduğu uzun süreli koku kaybı için yenilikçi tedavi yaklaşımları geliştirilebilir.” açıklamasını yaptı.

Related Posts

Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışması Çekya’da düzenlenecek

3-5 Temmuz tarihlerinde Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışmasının 9. ve son ayağı, Çekya’da gerçekleştirilecek.

Avrupa’da satılan iPhone ve iPad’ler için etiket düzenlemesi

Apple’ın Avrupa özelinde aldığı kararlara bir yenisi daha eklendi. Avrupa Birliği’nde yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle artık iPhone ve iPad kutularından enerji verimliliği etiketi de çıkacak.

Kaspersky tedarik zinciri saldırılarındaki yükselişe dikkati çekti

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Kaspersky, Tayland’ın Phuket Adası’nda bu yıl onuncusunu düzenlediği Cyber Security Weekend (Siber Güvenlik Haftasonu)-META 2025 Konferansı’nda, açık kaynaklı projelerde tespit edilen zararlı paketlere ilişkin bilgi …

Güncelleme yapan yandı: Telefonlar kullanılamaz hale geldi

Samsung Galaxy A56 kullanıcıları, son yazılım güncellemesi sonrası ciddi sorunla karşılaşıyor. Güncelleme telefonları kullanılmaz hale getiriyor.

Otomotiv devinde fren tutmuyor: 3 bin kişiyi kapının önüne koyacaklar

İsveçli otomobil üreticisi Volvo, süregelen yeniden yapılanma süreci kapsamında, idari kadrosundaki çalışanların yaklaşık yüzde 15’ine karşılık gelen 3 bin kişiyi işten çıkarma planını açıkladı.

Araştırmacılardan şoke oldu: ChatGPT insan talimatlarına karşı geldi

ChatGPT’nin en yeni yapay zeka modeli olan o3, insan talimatlarına karşı gelerek kendisini kapatmaktan kaçındı. Araştırmacılar, OpenAI tarafından geliştirilen bu modelin, açık bir şekilde verilen “kendini kapat” talimatına rağmen bilgisayar kodunu değiştirdiğini ve otomatik kapanmayı engellediğini duyurdu.