Almanya’da şirket iflasları ikinci çeyrekte 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya’da Şirket İflasları 2025 İkinci Çeyrekte Rekor Seviyede

IWH, Almanya’da haziran ayına ilişkin şirket iflas trendleri raporunu açıkladı. Buna göre, Almanya’da şirketlerin ve ortaklıkların iflas başvuruları haziranda önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23 artarak 1420’ye yükseldi.

Söz konusu iflas sayısı, 2016-2019 yılları arasındaki haziran ayları ortalamasına (Kovid-19 salgını öncesine) kıyasla yüzde 50 daha fazla bir rakama karşılık geldi.

  • 2025’in ikinci çeyreğinde 4 bin 524 şirket iflas ederken, yaklaşık 45 bin istihdam etkilendi. 2024’ün ikinci çeyreği ile karşılaştırıldığında nisan-haziran dönemindeki iflas sayısı yüzde 7 arttı.

Açıklamada, “Bu sayı 2005’in üçüncü çeyreğinden beri en yüksek iflas eden ortaklık ve şirket sayısıydı. Hatta 2009’daki büyük ekonomik ve mali kriz sonrasından bile daha yüksekti.” ifadeleri yer aldı.

IWH İflas Araştırmaları Bölümü Başkanı Steffen Müller, konuya ilişkin değerlendirmesinde, mevcut yüksek iflas sayısının yalnızca bir kısmının mevcut makroekonomik sorunlara ilgili olduğunu kaydetti.


Müller, “Uzun yıllar boyunca, aşırı düşük faiz oranları iflasları önledi ve Kovid-19 pandemisi sırasında, hükümet destek önlemleri zaten zayıf olan şirketlerin bile piyasada kalmasına izin verdi.” ifadesini kullandı.

Yüksek enflasyon sonrası faiz oranlarındaki artışın ve hükümet desteğinin kesilmesinin 2022’nin ortalarından itibaren iflaslarda artışa yol açtığını belirten Müller, artan iflas sayısının sürdürülebilir şirketler için alan oluşturabilecek sancılı ama gerekli piyasa konsolidasyonunun ve yapısal düzenlemelerin bir işareti olarak kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.

Alman ekonomisi büyümede zorlanıyor

Bu arada Alman ekonomisi, 2025’in ilk çeyreğinde her ne kadar yüzde 0,4 ile beklenenden daha güçlü bir büyüme kaydetse de, ABD Başkanı Donald Trump ile AB arasındaki gümrük vergisi anlaşmazlığı, şirketler ve tüketiciler arasında belirsizliğe neden olmaya devam ediyor.

Tarife savaşları ve Trump’ın bazı açıklamaları, küresel ticaret üzerindeki olumsuz etkilere ilişkin endişeleri körüklerken, analistler, Trump’ın gümrük vergisi politikasını Alman ekonomisinin büyümesinde “özel risk” olarak görüyor.

Bölgedeki diğer ülkelere kıyasla daha büyük oranda imalat sektörüne bağımlı olan Alman ekonomisi, üretimdeki kalıcı zayıflık nedeniyle de kırılganlığını koruyor.

Ekonomi, 2024’te bir önceki yıla göre yüzde 0,2 geriledi. Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunların ekonomiyi frenlemesiyle art arda ikinci yıl küçülme yaşandı.

Hükümet, 24 Nisan’da bu yıl için daha önce yüzde 0,3 olarak açıklanan büyüme beklentisini ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarının ardından küresel ticari gerginliklerin etkisiyle sıfıra düşürmüştü.

Related Posts

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Trump, Powell’ı görevden alabileceği gerekçeyi açıkladı!

ABD Başkanı Trump ile Fed Başkanı Powell arasındaki faiz indirimi tartışması alevlendi. Trump, Powell’ı kongreyi yanlış yönlendirdiği gerekçesiyle görevden alabileceğini belirtti.

Temmuz ayı faizsiz kredi fırsatları: Hangi banka ne kadar ihtiyaç kredisi veriyor?

Bankaların faizsiz kredi kampanyaları 2025’te de sürüyor. Yeni müşteri olan bireylere özel nakit desteği sunuluyor. Kısa vadeli ödeme seçenekleri dikkat çekiyor.

Açlık sınırından da beter! Emekli ölüm sınırında maaşa layık görülüyor

En düşük emekli maaşının açlık sınırının altında kaldığına dikkat çeken Kısacık, “Emeklilerimiz ölüm sınırında maaş alıyor” diyerek kanun teklifinde emekli maaşlarında kayda değer bir iyileştirme yapılmamasına tepki gösterdi. EMEKLİLERİMİZİN ALIM …

Doktor tavsiyesiyle başladı, hamakları marka oldu!

Bir sağlık sorunu nedeniyle doktora başvuran Kaptan’a, hekimin “Mutlaka bir işle meşgul olmalısın” tavsiyesi hayatının dönüm noktası oldu. Kaptan, bu öneri üzerine Kütahya-Eskişehir Karayolu üzerinde, İstanbul-Antalya güzergâhı üzerinde bulunan …

Hangi şirketler batacak: Kurtulmanın tek yolu var

Domino’s Pizza Eurasia Group CEO’su Aslan Saranga, enflasyonun baskıladığı yeme-içme sektöründe tüketicinin artık fiyat odaklı davrandığını belirterek, firmaların düşük kâr marjıyla yüksek hacme yönelmek zorunda kalacağını söyledi. Saranga, “Kaliteyi …