MHP’den tarihi hafıza enstitüsü: ‘Fetih ve Kök’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin talimatıyla parti bünyesinde “Fetih ve Kök: Ahlat/Malazgirt Çalışmaları Enstitüsü” kuruldu. Partiden yapılan açıklamada, söz konusu enstitünün Bahçeli’nin 15 Ağustos 2025 tarihli talimatları doğrultusunda MHP Genel Merkezi bünyesinde kurulduğu belirtildi.

Fetih ve Kök: Ahlat / Malazgirt Çalışmaları Enstitüsü Başkanlığına ise Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Muhammet Hanifi Macit’in getirildiği ifade edildi.

Açıklamada, Ahlat ve Malazgirt’in, Doğu Anadolu’da Türk milletinin tarihi ve kültürel kimliğini yansıtan önemli merkezler olduğu, Türk milletinin soyut kültürel değerlerinin ve estetik algısının gelişmesinde de etkili hafıza mekanlar olduğu aktarıldı.

Ahlat’ın Türk düşünce geleneğinin estetize edilmiş maddi unsurlarını ve düşünce adamlarını bağrında taşımış, beslemiş ve büyütmüş bir hafıza mekanı olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Malazgirt ise Türklerin Anadolu’yu yurt edinme sürecinin başlangıcını oluşturması ve Asya’da doğan İran’da yeşeren ve Anadolu’da olgunlaşan Türk kültürünün dünya tarihindeki yerini belirleyen bir olgudur. Bu minvalde Malazgirt Zaferi, Sultan Alparslan’ın Türk ve İslam dünyasına sürekli ve çok yönlü sonuçlar yaratan bir hediyesi olmakla birlikte bu zafer milli tarihin bir dönüm noktasını oluşturmaktadır. Nitekim, bu zaferden sonraki gelişmeler neticesinde Avrupa, Haçlı Seferleri’nin hazırlıklarına başlayacak ve bu süreç günümüze kadar farklı şekillerde devam edecektir.

Bu nedenle belirli kültürel öğelerle maddi kültür varlıklarıyla donanmış olan Ahlat ve Malazgirt, Türk kimliğinin inşasında önemli olan bütün yüklemleri içerisinde barındırmaktadır. Ahlat ve Malazgirt, fetih ve ilimin, kalem ve kılıcın, giriş ve kökün, kapı ve kilidin, kardeşliğin, birliğin ve bir olmanın hafıza mekanlarıdır. Bu çerçevede Ahlat ve Malazgirt, geçmişin izlerini taşıyan bir arşiv mekanı olmanın ötesine geçerek birlik, beraberlik ve müşterek gelecek inşasının mekansal karşılığı haline gelmektedir”

Related Posts

İstanbul’da otluk alanda çıkan yangın inşaata sıçradı

İstanbul Sancaktepe’de otluk alanda çıkan yangın, inşaat sahasına sıçradı. Yangında inşaat alanında bulunan 5 konteynerden 3’ü alevlere teslim oldu.

Yunanistan’da Atatürklü forma mı giyilecek? Yüksel Yıldırım son noktayı koydu

Samsunspor’un Panathinaikos maçında Atatürklü forma ile sahaya çıkmak istemesi Yunanistan’da olay yaratmıştı. Samsunspor Başkanı Yüksel Yıldırım’dan konuyla ilgili açıklama geldi. Yüksel Yıldırım, maça Kırmızı-beyaz formayla çıkılacağını açıklayarak, ”Panathinaikos maçına Kırmızı-beyaz forma ile çıkacağız. Ortamı germeye gerek yok.” dedi.

Ederson Galatasaray için gemileri yaktı

Brezilyalı kaleci Ederson, Manchester City yönetimine sadece Galatasaray’a gitmek istediğini dile getirdi. Deneyimli kaleci, kısa süre içerisinde transferinin gerçekleşmesini istiyor.

Freni Boşalan Kamyon Park Halindeki Araca Çarptı

Zonguldak’ta frenleri boşalan kamyon, park halindeki araçlara çarparak bir iş yerine girdi.

ASELSAN 50. Yıl Çocuk Şenliği Erzurum’da

Tekno Macera Tırı, Erzurum’da çocukları bilim ve teknolojiyle buluşturdu. Şenlik 24 Ağustos’a kadar sürecek.

Pınar Altuğ o habere isyan etti: ‘Aldığım telefonun haddi hesabı yok’

Özel hayatıyla sık sık gündeme gelen ünlü oyuncu Pınar Altuğ, bu kez hakkında çıkan son haberlerin ardından şaşkına döndü. Asılsız haberler nedeniyle telefonlarının susmadığını söyleyen Altuğ, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda duruma isyan etti.