Böbreklerinden 300’ü aşkın taş çıktı: “Hatırası var” deyip evine götürdü

Kars’ta Bir Hastadan Irili Ufaklı 300’ten Fazla Taş Çıktı! Taşlar “Hatıra” Olarak Evine Götürüldü

Kars’ta ameliyat edilen bir hastanın iki böbreğinden irili ufaklı 300’ten fazla taş çıktı. Ahmet Yarba isimli hasta, taşları “Hatırası var” diyerek evine götürdü.

Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi Üroloji Kliniği’nden Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Ezer, tetkik yaptığı Yarba’nın her iki böbreğinde çok sayıda taş olduğunu tespit etti.

Bunun üzerine yapılan ameliyatla Yarba’nın iki böbreğinden irili ufaklı 300’ten fazla taş çıktı. Büyük şaşkınlık yaşayan hasta, “Hatırası var” diyerek taşları evine götürdü.

“Büyük Olanları Parçalayarak Çıkardık”

Ezer, durumla ilgili şunları söyledi: “Normalde taşları bir arada ve tek parça halinde görmeye alışığız. Fakat burada diğer vakalardan farklı olarak irili ufaklı çok sayıda taş gördük. Büyük olanları parçalayarak çıkardık, küçük olanları da tek tek toplamaya çalıştık. Kaç tane taş çıkardık, saymak için bakarken 300’e kadar sayabildik. Tek seferde bir hastadan 300’den fazla miktarda taşı çıkarmış olduk.”

“Su Tüketimi Yeterli Mi?”

“Hastalarımızın su tüketimi yeterli miktarda değil, genel olarak çok fazla et tüketiliyor, su yerine de genellikle çay içiliyor” ifadelerini kullanan Ezer, şöyle devam etti: “Birçok şeyi tuzlu olarak tüketme alışkanlığımız var. Bu sebeple taş hastalığını diğer bölgelere nazaran sık görüyoruz. Ama eğer hastalar daha erken dönemlerde fark ederlerse daha küçük taşları daha erken dönemde tedavi etme şansımız oluyor. Bu hastamızda muhtemelen bir genetik yatkınlık da olduğundan her iki böbreği de taşlarla doluydu ve bir tarafında toplamda boyutu beş santimi aşan yüzlerce taştan oluşan bir taş birikimi vardı.”

“Dört Saate Yakın Süren Zorlu Ameliyat”

“Böbrek taşları önemli miktarda böbrek yetmezliğine sebep olabiliyor” sözlerinin altını çizen Ezer, cümlelerini şöyle tamamladı: “Türkiye’de diyalize giren hastaların önemli bir kısmı böbrek taşı hastalığına bağlı olarak böbrek fonksiyonlarını kaybetmiş durumdalar maalesef. Birçok taşı bir arada görmek bizim için güzel bir deneyimdi. Önce bir tarafı temizledik, zahmetli olacak diye esas büyük olanı sona bıraktık. Bir seansta bir tarafı temizledikten sonra ara verip hasta iyileşmesini bekledik. İkinci seansta beş santimlik olan taşı boşalttık. Tek tek taşları toplamak yaklaşık dört saate yakın süren zorlu bir ameliyat oldu. Bu büyüklükte bir taş görüyorsak genellikle taşlar tek parça halinde olur. Biz onları kırarak küçültürüz. Boncuk tanesi gibi küçük yüzlerce taşı bir arada görmek bizim için de deneyim oldu.”

Related Posts

Sadece 30 gün şekersiz yaşayın… Vücudunuzda neler değiştiğine inanamayacaksınız

Günlük hayatın görünmez bağımlılığı olan şeker, yalnızca damak tadımızı değil, bedenimizin işleyişini de etkiliyor. Sadece 30 gün boyunca ilave şekeri kesmek zihinsel berraklıktan karaciğer sağlığına, cilt gençliğinden bağışıklık sistemine kadar vücutta adeta sessiz bir devrim başlatıyor.

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sağlık Bakanlığı: 3,7 milyon kişi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının 7’nci haftası sonunda 6,5 milyon kişinin boy ve kilo ölçümlerinin gerçekleştirildiğini, 3 milyon 792 bin 730 kişinin vücut kitle indeksi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde çıktığını açıkladı.

Görme kaybının sessiz nedeni: Bu belirti körlüğe yol açabilir

Ağrısız başlıyor, sessizce ilerliyor ve sonu körlük olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, retina damar tıkanıklıklarının bu sinsi tehlikesine dikkat çekerek; ileri yaş, hipertansiyon ve sigara kullanımının riski artırdığını belirtti.