Almanya’da fabrika siparişleri martta arttı

Almanya’nın Mart Ayı Fabrika Siparişleri Arttı

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fabrika siparişlerine ilişkin mart ayı geçici verilerini açıkladı.

Ülkede yurt içinde üretilen ürünler için siparişler, martta bir önceki aya kıyasla yüzde 3,6 yükseldi. Fabrika siparişleri geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 3,8 arttı.

Almanya’da martta yurt içi siparişler aylık yüzde 2, yabancı siparişler yüzde 4,7 artış kaydetti. Ayrıca, Euro Bölgesi’nden yeni siparişler yüzde 8 ve diğer ülkelerden gelen siparişler yüzde 2,8 arttı.

Mart ayında ara malı üreticilerinin siparişleri yüzde 2,5, tüketici malı üreticilerinin siparişleri yüzde 8,7 artış gösterdi. Sermaye malı siparişleri de yüzde 5,7 yükseldi.

Destatis, martta imalatta yeni siparişlerin artmasında başta yüzde 14,5 artan elektrikli ekipman imalatı, yüzde 5,3 artan makine ve ekipman imalatı ve yüzde 17,3 artan ilaç sektörü gibi sektörlerin katkı sağladığını belirtti.

ABD Gümrük Tarifelerinin Etkisi

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığından yapılan açıklamada, martta fabrika siparişlerindeki artışın kısmen ABD’nin açıkladığı gümrük vergisi artışlarına tepki olarak ortaya çıkan beklentisel etkilerden kaynaklandığı ifade edildi.

Analistler, ABD’nin gümrük vergisi politikasının geleceğine ilişkin belirsizliklerin bazı siparişleri geri çekebileceği uyarısında bulundu. Bu durum, Almanya’da yeni kurulan hükümetin iş dünyası dostu yapısal reformları hayata geçirmesini daha da önemli hale getirebilir.

Ekonomik Zorluklar

Almanya, 2024 ve 2023 yıllarında ekonomik gerileme yaşadı. Trump’ın gümrük vergisi politikası ve küresel ticaretteki belirsizlikler, Alman ekonomisini olumsuz etkilerken, ülke ekonomisi zorlu bir süreçten geçiyor.

Hükümetin yüzde 0 büyüme tahminine rağmen, Alman ekonomisi Trump’ın politikalarının etkisiyle büyüyememe riskiyle karşı karşıya. Ancak hane halkı tüketim harcamaları ve yatırımların etkisiyle ekonomi bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,2 büyüyerek resesyondan kaçmayı başardı.

Related Posts

İngiltere ve Hindistan’dan tarihi ticaret anlaşması

İngiltere ve Hindistan arasındaki anlaşmaya göre iki ülkenin birbirleri ile yaptığı ticarette kozmetik ve tıbbi cihazlar dahil birçok temel üründe gümrük vergileri büyük ölçüde düşürülecek.

Çin’in teşvikleri piyasalarda ‘devalüasyon’ iması yaratıyor

Uzmanlar, Çin Merkez Bankasının (PBoC) ekonomiyi desteklemek için açıkladığı teşvikleri devalüasyon hamlesi olarak değerlendirirken, teşviklerin devam edeceğini öngörüyor.

Emekli bayram ikramiyesi ödeme takvimi netleşiyor

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala emeklilerin gözü bayram ikramiyesi ödemelerine çevrildi. Yapılan zamla birlikte emekli ikramiyesi 4 bin TL’ye yükseltilmişti. Peki, ödemeler ne zaman yapılacak? İşte SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerini ilgilendiren tüm detaylar…

SGK bazı mesleklerin erken emeklilik hakkını kaldırdı: İşte 98 sayfa tutan listenin tamamı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), erken emeklilik imkânı tanıyan fiili hizmet süresi zammı (FHSZ) uygulamasında önemli bir düzenlemeye gitti. Kurum tarafından yayımlanan 98 sayfalık listede, çok sayıda meslek grubunun artık bu haktan yararlanamayacağı …

Ünlü mobilya devi Bellona satıldı

Erciyes Anadolu Holding bünyesinde Bellona’nın satışı için ihalesi gerçekleşti. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yürütülen satış süreci, hakkında açıklama yapıldı. MUHAMMEN BEDEL 7 MİLYAR TL OLARAK AÇIKLANDI Mobilya sektörünün en …

Merkez’in hamlesi TL’yi kurtaramadı: 6 ayın dibini gördü!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Reel Efektif Döviz Kuru (REK) verileri, Türk Lirası’nın nisan ayında reel anlamda değer kaybettiğini ortaya koydu. TÜFE bazlı REK endeksi, bir önceki aya göre 1,55 puan düşerek 72,12 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir