AB, Alman dönerini yasaklıyor mu? Döner savaşında Türkiye öne çıktı

AB, Türk Usulü Döneri Tescil Ederse Almanya’da Döner Ürünleri Değişecek

Avrupa Birliği’nin Türk usulü döneri tescil etmesi durumunda, Almanya’daki dönercilerin büyük bir kısmı artık sattıkları ürünlere “döner” demek zorunda kalmayacak. Özellikle 16 aylıktan küçük sığır eti veya hindi eti içeren ürünler artık döner olarak adlandırılamayacak. Ayrıca döner kesme makineleri de yasaklanacak, bu da Alman dönerinin sonunu getirebilir.

İstanbul’daki Uluslararası Döner Kebap Derneği UDOFED’in Türkiye’de üretilen tarzda döner için “döner” adının korunmasına yönelik başvurusu sonucunda Almanya da kendi döner tarzını korumak için adımlar atmıştı.

Almanlar Anlaşmak İçin Uğraştı

Türkiye’nin geleneksel lezzet olarak tescil talebine karşı dönemin Tarım Bakanı Cem Özdemir itiraz etmişti. AB Komisyonu, taraflar arasında çözüm bulunması için Türkiye’yi önerdi ancak Almanya ile yapılan görüşmeler sonuçsuz kaldı. Türkiye’nin ayrıntılı bir yanıt verdiği Almanya’nın itirazı için son kararın Nisan ayı sonunda verileceği açıklandı.

AB’nin Verebileceği Kararlar

AB Komisyonu, Türkiye’nin başvurusunu onaylayabilir, değişiklikler talep edebilir ya da reddedebilir. Ancak genel eğilimin onaydan yana olduğu belirtiliyor. Eğer AB Komisyonu Türkiye’nin başvurusunu talep ederse, Almanya’daki üreticiler ve dönercilerin ürünlerine “döner” adını vermesi yasaklanacak. Bu durumda Almanya’daki dönercilerin büyük bir kısmının ürünlerini “döner” olarak pazarlaması engellenecek.

Adı, “Dönen Şiş” Mi Olacak?

Türkiye’nin başvurusuna göre, gerçek dönerde 16 aylıktan küçük sığır eti kullanılmayacak. Dana dönerin yanı sıra hindi eti içeren ürünlere de döner denilmeyecek. Döner çeşitliliği sınırlanacak ve daha az sulu olacak. Döner büfelerinde artık 55 cm’lik bıçak kullanılacak ve pişirme işlemi değişecek. Ayrıca etteki tuz oranı yüzde 2 ile sınırlandırılacak.

Related Posts

5 yaşındaki Aslı köyünü felaketten kurtardı

Burdur’da 5 yaşındaki Aslı köyünü felaketten kurtardı, itfaiye tarafından ödüllendirildi.

Dünyanın güvenliği tehlikede! Amerika yalan üzerine mi İran’ı vurdu?

ABD Başkanı Donald Trump, selefi George W. Bush, Irak’ın işgalinden önceki iddialarına benzer iddiaların ardından İran’daki nükleer tesisleri vurdu. İsrail ve ABD’nin İran’a yönelik saldırılarından önce İsrail Başbakanı Netanyahu, İran’ın nükleer tehdidini abartarak saldırıyı meşrulaştırmaya çalıştı. Ancak istihbarat raporları ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), İran’ın silah üretmediğini ortaya koydu. Peki ABD, İran’ı 2003’te olduğu gibi yalan üzerine mi vurdu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘bu ülkeyi kuran esas irade budur’ diyerek Atatürk’ün TBMM’nin açılışına gönderdiği telgrafı okudu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Kadın Kolları Genel Merkez AR-GE Başkanlığı Teşkilat Akademisi Liderlik Okulu Kamp Programı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yabancı kuruluşlara Türkiye’yi şikayet eden CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e sert sözlerle yüklenerek, “Kuvâ-yi Milliye’ciz deyip Batı’ya hoş görünmek için şekilden şekle giriyorlar. Güç odaklarına bel bağlayanlar bizim dirayetli duruşumuzu anlayamaz.” dedi.

İtirafçı Nevzat Bahtiyar’ın cezası için yeni başvuru

Diyarbakır Barosu, 8 yaşında öldürülen Narin Güran’ın davasında cesedi dere yatağına gömdüğünü itiraf eden Nevzat Bahtiyar’a verilen cezanın az olduğu gerekçesiyle temyiz başvurusunda bulundu.

Kuzey Kore”de bir ilk: Devasa turizm kompleksi açıldı

Kuzey Kore’nin Kalma Yarımadası’na inşa edilen 20 bin kişilik yeni turizm kompleksi, yerli ziyaretçileri kabul etmeye başladı. 7 Temmuz’da ise ilk kez bir Rus turist grubunun bölgeyi ziyaret edeceği belirtildi.

Atık tesisinde bebek cesedi bulundu!

Aydın’ın Efeler ilçesindeki katı atık bertaraf tesisinde ölü bebek bulundu. Bebeğin cesedi işlemlerin ardından incelenmek üzere Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü.​​​​​​​ Jandarma ekipleri olaya ilişkin soruşturma başlattı.