İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, bu yıl da sıkı güvenlik önlemleri ve yasaklarla gölgelendi. Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen Taksim Meydanı’nın kapalı tutulması, iktidarın güvenlik önlemlerinin yanı sıra, kentin yoğun bölgeleri Şişli ve Mecidiyeköy’ün ablukaya alınmasıyla sonuçlandı.
İstanbul Valiliği, saat 18:10 itibarıyla gözaltı sayısının 575 olduğunu duyurdu. Valilikten yapılan açıklamada, “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Valiliğimizin izniyle Kadıköy Rıhtım Meydanı ve Kartal Meydanı’nda coşkuyla kutlanmıştır. Ancak marjinal gruplar, alınan güvenlik tedbirlerine uymayarak, Emniyet birimlerimizle karşılaşmışlardır. Bu gruplara müdahale yapılmış ve 575 kişi gözaltına alınmıştır” denildi.
Son verilere göre, gözaltına alınanların 407’sinin Vatan Emniyeti’nde, 169’unun ise Gayrettepe Emniyeti’nde tutulduğu belirtildi. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), gözaltına alınanlar arasında 17 çocuk, 8 avukat ve 2 gazetecinin bulunduğunu açıkladı. ÇHD, gözaltındaki kişilerin bir kısmının serbest bırakılmasının beklendiğini, diğerlerinin ise savcılığa çıkarılacağını bildirdi.
Saat 15:50 itibarıyla gözaltı sayısının 500’ü geçtiği bildirildi. ÇHD, bu saat itibarıyla, gözaltına alınan kişiler hakkında bilgi edinemedikleri için kaygılarını ifade etti.
Taksim Meydanı’nda toplanmak isteyen işçi sendikaları, etkinliklerine katılmak için çeşitli yollar denedi. Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası Başkanı Neslihan Acar, “Biz buradayız çünkü Taksim’in halka kapatılamayacağını ilan etmeye geldik” dedi.
Boğaziçi Köprüsü’nden Taksim’e yürümek isteyen bir grup, polis engeliyle karşılaştı. Polis, grup üzerindeki müdahalelerde biber gazı ve TOMA kullanarak müdahale etti.
Bu yılki 1 Mayıs kutlamaları, yoğun güvenlik önlemleri ve gözaltıların gölgesinde geçerken, işçi sınıfının talepleri ve hakları konusunda tartışmalar devam ediyor.