Aşırı ekran maruziyeti uyku bozukları ve psikososyal sorunlarına sebep oluyor!

Çocukların Ekran Süresi Nasıl Sınırlandırılmalı?

Özellikle hafta sonları, ara tatiller ve yaz tatili gibi çocukların evde olduğu sürelerde ekran kullanımının kısıtlanması önem taşıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Yendur, 8-12 yaş arasındaki çocukların günlük 4 ila 6 saat ekran karşısında geçirebildiğini belirtiyor. Ekran süresinin doğru şekilde sınırlandırılmamasının okul başarısında düşüş, uyku problemleri, sosyal etkileşimde azalma, düşük benlik saygısı, obezite ve psiko-sosyal sorunlara yol açabileceğini vurguluyor.

Okul Çağındaki Çocuklarda Ekran Süresi

Dr. Özge Yendur, Amerikan Pediatri Akademisi’nin önerilerine göre, 0-18 ay arasındaki bebeklerin sadece yakınlarıyla video görüşmesi amacıyla ekranı kullanabileceğini belirtiyor. Eğitim amaçlı içerikler ise 18-24 ay arasında ebeveyn eşliğinde izlenebilir. 2-5 yaş arasındaki çocukların günlük ekran süresi 1 saati geçmemeli. 6 yaşından itibaren sağlıklı alışkanlıklar kazanılmalı. Aileler çocukların ekran sürelerini kontrol altında tutmalı, hafta sonları için ise maksimum 3 saat ekran izlemesine izin verebilir.

Ailelerin Rolü

Uzman Dr. Özge Yendur, ailelere bazı önerilerde bulunuyor:

  • Yatmadan 1-2 saat önce ekranın kapatılması.
  • Aile yemeklerinde dijital cihazların uzak tutulması.
  • Çocukla birlikte izlenecek içeriklerin seçilmesi.
  • Çocukları spor, sanat ve müzik gibi aktivitelere teşvik etmek.

Dr. Yendur ayrıca, çocuklara doğru örnek olmanın önemine vurgu yapıyor. Ekranların hayatımızda kalıcı olduğunu ancak doğru rehberlikle sağlıklı bir şekilde kullanılabileceğini belirtiyor. Çocukların gelişimini desteklemek için ekran sürelerini doğru yönetmek ailelerin sorumluluğunda olduğunu hatırlatıyor.

Related Posts

16 yaşındaki çocuğun bağışlanan organları 6 kişiye umut oldu

Samsun’da motosiklet kazası sonucu kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen 16 yaşındaki Iraklı çocuğun bağışlanan organları 6 kişiye umut oldu.

Tıp çare olamadı: Kolu şişen ve vücudunu yaralar saran kadının hayatı kabusa döndü

Adana’da 4 çocuk annesi Şadiye Açin’in 8 yıl önce başlayan rahatsızlığı nedeniyle kolu şişerken, vücudunda oluşan iyileşmeyen yaralar da hayatını kabusa çevirdi.

Uzmanından ebeveynlere kritik uyarı: Hayati tehlike yaratabilir!

Astım ve benzeri kronik hastalıklarla mücadele eden çocuklar için ilaçların doğru kullanımı sandığınızdan daha önemli. Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu ve Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, çocuklarda doğru ilaç kullanımının hayat kurtarıcı olduğunu vurguladı.

3-2-8 egzersizi göbek yağını hızlıca yakıyor

Pilates uzmanı Nonna Glaser mimarı olduğu “3-2-8” antrenman yönteminin göbek yağlarından en hızlı kurtulma yolu olduğunu belirtiyor. Peki, 3-2-8” antrenman yöntemi nasıl çalışıyor?

Selülit Neden Olur?

Selülit neden olur? Selülitin kaynağı nedir? Bacak, kalça ve kollarda oluşan aşırı yağ birikmesi hakkında uzmanlar önemli bilgiler verdi. 

Ucuz ve Kalitesiz Gıdalar Sağlığımızı Tehdit Ediyor

Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı, tağşiş ve taklit ürünlerin çocuk sağlığı üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekiyor: “Ucuz ve kalitesiz gıdalar, sağlıklı bir neslin önündeki en büyük engel!”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir