Tokat’ın Turhal ilçesinde Yeşilırmak Nehri’nin taşkın riski nedeniyle önemli önlemler alınmaya başlandı. Almus Baraj Gölü’ndeki doluluk oranı, artan yağışlar sonucunda %98,5’e ulaşarak acil durumları beraberinde getirdi. Yağışların devam etmesi ve nehrin taşma olasılığının artması nedeniyle, Turhal’dan geçen Yeşilırmak Nehri çevresinde set oluşturma çalışmaları başlatıldı.
Tokat Valiliği, İl Özel İdaresi, Devlet Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü, Turhal Belediyesi ve Karayolları ekipleri, taşkının yerleşim alanlarına ulaşmaması için Yeşilırmak kıyısında taşlarla bentler inşa ediyor. Ayrıca, ilçedeki 15 mahalle ve 7 köyde yaşayan sakinlere, tedbir amaçlı olarak evlerini tahliye etmeleri için anonslar yapıldı. Bu çağrının ardından bazı vatandaşların ev ve iş yerlerini boşaltmaya başladığı görüldü. Bazı yurttaşların ise evlerinin çevresini branda ile kapatarak olası taşkınlara karşı önlem aldığı gözlemlendi.
Eğitim kurumları da bu süreçte güvenlik önlemleri kapsamında eğitim faaliyetlerine ara verdi. 20, 21 ve 22 Mayıs 2026 tarihlerinde, resmi ve özel kreşler, anaokulları, ilkokullar, liseler, mesleki eğitim merkezleri ve özel eğitim kurumlarında eğitim durduruldu. Tokat Valiliği, son günlerde etkili olan sağanak yağışların Yeşilırmak ve onu besleyen derelerde taşkınlara yol açtığına dikkat çekti. Meteorolojik verilere göre, bölgedeki yağışların devam etmesi bekleniyor.
Ayrıca, kamu kurumlarında görev yapan hamile ve engelli çalışanların da bu tarihlerde idari izinli sayılacakları belirtildi. Turhal’daki bu gelişmeler, olası bir felaketi önlemek amacıyla alınan tedbirlerin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.