Skip to content
-
Subscribe to our newsletter & never miss our best posts. Subscribe Now!
  • https://www.facebook.com/
  • https://twitter.com/
  • https://t.me/
  • https://www.instagram.com/
  • https://youtube.com/
Ruf3

Ruf3 için hızlı ve güncel haberler

Ruf3

Ruf3 için hızlı ve güncel haberler

  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
Subscribe
Close

Search

Eğitim

Almanya’nın Silahlanma Yarışı: Rusya ve Trump Kaygılarıyla Yeniden Doğuş

By Yusuf Çelik
11 Mayıs 2026 2 Min Read
Almanya’nın Silahlanma Yarışı: Rusya ve Trump Kaygılarıyla Yeniden Doğuş için yorumlar kapalı

Almanya, Rusya’nın Ukrayna üzerindeki askeri harekâtı ve ABD Başkanı Trump’ın belirsiz dış politikası sebebiyle tarihi bir silahlanma sürecine girdi. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük askeri yeniden yapılanma çabası, teknoloji yatırımları ve ordunun güçlendirilmesi ile öne çıkıyor. Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Avrupa’nın “en güçlü konvansiyonel ordusunu” oluşturma vaadinde bulundu. Uzun yıllar süren savunma yatırımı eksikliğinin ardından Berlin yönetimi, ordusunu savaşa hazırlama hedefiyle yola çıktı. Hedef, 2035 yılına kadar 80 bin yeni askerin orduya katılması.

İngiliz Telegraph gazetesinin haberine göre, Almanya’nın önde gelen silah üreticisi Heckler & Koch, Alman ordusu ve özel birlikler için saldırı tüfekleri ve drone karşıtı silah üretimini hızlandırıyor. Heckler & Koch Satış Direktörü Marco Geissinger, üretim kapasitelerinin önemli ölçüde artırıldığını belirtti. Şirket, üretim miktarını yükseltmek için 200 milyon avrodan fazla yeni yatırım yapmayı planlıyor. Özellikle, Alman ordusunun standart piyade tüfeği olan G95’in üretimi önemli ölçüde artırıldı. Oberndorf’daki fabrikaya girişte ziyaretçilerin telefonlarını teslim etmesi ve cihaz kameralarının bantlanması zorunlu hale getirildi; bu da Rus sabotaj riskinin getirdiği yüksek güvenlik önlemlerini yansıtıyor.

Almanya’da uzun yıllar olumsuz algılanan savunma sektörü, artık ekonomik kurtuluş alanlarından biri olarak değerlendiriliyor. Alman otomotiv endüstrisi büyük bir krizle karşı karşıya; aylık iş kayıpları 15 bine kadar ulaşabiliyor. Mercedes-Benz, 2025 yılına kadar net kârında yüzde 49 düşüş öngördü. Alman hükümeti, otomotiv sektöründeki iş kayıplarını telafi etmek için çalışanların savunma sanayisine yönlendirilmesini hedefliyor. Kaynak ve mühendislik deneyimi olan işçilerin silah ve füze üretimine katılması planlanıyor. Ancak, İkinci Dünya Savaşı geçmişi dolayısıyla savunma sektöründe çalışmak, bazı kesimlerde rahatsızlık yaratmaya devam ediyor.

Almanya’nın silahlanma hedefleri, sadece piyade tüfekleriyle sınırlı kalmıyor; tank, hava savunma sistemleri, uzun menzilli füzeler ve zırhlı araçların üretiminde de hızlandırmalar yapılıyor. Rheinmetall, geçen yıl Aşağı Saksonya’da Avrupa’nın en büyük mühimmat tesislerinden birini 500 milyon avro yatırımla açtı. Şirket, Leopard II tanklarının üretiminde de yer almakta ve yüz binlerce mühimmat üretiyor. Bu hafta, Rheinmetall, Alman hükümetinden “Geleceğin Piyade Askeri” programı kapsamında 1 milyar avroluk bir sözleşme aldı. Rheinmetall CEO’su Armin Papperger, şirketin yıllık mühimmat üretiminde dört kat artış sağladığını ve Almanya’nın artık ABD’den daha hızlı mühimmat ürettiğini ifade etti.

Ayrıca, yapay zeka odaklı yeni girişimler de silahlanma projelerine dahil olmaya çalışıyor. Helsing AI adlı drone şirketi ve Arx Robotics adlı savunma teknolojisi firması, yeni nesil savaş teknolojileri geliştiriyor. Arx Robotics’in geliştirdiği “Mithra” sistemi, mevcut tank ve askeri araçları uzaktan ya da yarı otonom biçimde kullanma imkânı sunuyor. Bu sistem, kamyonlardan tanklara kadar mevcut askeri araçlara entegre edilebiliyor. Alman savunma yetkilileri, mevcut araçların dönüştürülmesinin yeni araç sipariş etmekten daha hızlı bir çözüm sunduğunu değerlendiriyor.

Ancak, savunma sektöründeki dönüşümde en büyük engel olarak bürokrasi öne çıkıyor. Savunma kaynakları, Alman hükümetinin özellikle drone alanında sözleşme vermekte aşırı temkinli ve yavaş davrandığını ifade ediyor. Almanya’nın risk almaktan kaçınan eski yönetim anlayışının bu dönüşümü yavaşlattığı belirtiliyor. Savunma bütçesinin önemli bir kısmı hâlâ eski sistemler için harcanıyor.

Author

Yusuf Çelik

Follow Me
Other Articles
Previous

Yüksek Hızlı Tren Kazası Davasında Bilirkişi Raporu Gecikti, Duruşma Ertelendi

Next

DEM Parti Eş Genel Başkanları Reyhanlı Katliamı’nı Andı: “Sorumlular Hesap Vermeli”

SON YAZILAR

  • Piyasalarda ters rüzgâr: Borsa ve altın kan kaybetti, döviz şahlandı!
  • Son dakika… Ankara’da ormanlık alanlara giriş yasağı uzatıldı: Bahçeler dâhil ateş yakılması yasaklandı!
  • Nusaybin’de mayınlı sınır hattında anız yangını
  • Geçimini sağlamak için temizlik yapıyordu: Dalga geçilen kadın hakim oldu
  • Trump’a destek dibe vurdu: Cumhuriyetçi seçmen de sırtını dönüyor
  • Wildberries tesisine İHA saldırısı
  • Washington-Tahran hattında çatışmasızlık bitti… Bu kez ilk saldırı İran’dan
  • Lastik değiştirmeye giden elektrikli araç sahipleri şoke oldu
  • AKP’li Çorum Belediye Başkanı, çocukların ‘Manifest’ konseri isteğini reddetti: ‘Şehrimizi bunlarla kirletemeyiz’
  • Ordu’da patpat faciası: 5 yaşındaki kız çocuğu hayatını kaybetti

Sayaç

Kategoriler

  • Eğitim (940)
  • Ekonomi (81)
  • Haber (347)
  • Sağlık (82)
  • Teknoloji (48)
Copyright 2026 — Ruf3. All rights reserved. Blogsy WordPress Theme
Office Lisans Satın Al
beylikdüzü escort avcılar escort esenyurt escort beylikdüzü escort bahçeşehir escort istanbul escort