111 yıl sonra Türkiye’den çekilen BP’de işler tersine döndü

BP’de Sorunlar Artıyor: 2025 Yılında Borçlar 27 Milyar Dolara Ulaşabilir

BP, Türkiye’de 111 yıldır hizmet veren bir şirket olarak zorlu bir dönemden geçiyor. Son verilere göre, 2025 yılında 23 milyar dolarlık borca ek olarak yaklaşık 4 milyar dolarlık borç daha eklenebilir. FTSE 100 endeksinde işlem gören şirket, bu durumu ikramiye ödemeleri, düşük karbonlu varlıkların satışı ve mevsimsel envanter etkileri olarak açıkladı.

Mısır ve Trinidad & Tobago’daki yatırımların geri çekilmesiyle azalan gaz ve düşük karbonlu enerji üretimi, üretimi olumsuz etkileyebilir. Özellikle, geçen aralık ayında dört olgun açık deniz doğalgaz sahasını ve ilgili üretim tesislerini başka bir şirkete sattıkları için bu durumun etkileri önemli.

BP Yönetimi Değişecek Mi?

Petrol üretiminde artış beklenirken, gaz pazarlama ve ticaret sonuçlarının zayıf olacağı tahmin ediliyor. BP, müşteri ve ürün bölümünün mevsimsel hacim düşüşleri nedeniyle ticaretin olumsuz etkileneceğini, ancak rafineri marjlarının güçlü kalacağını belirtiyor.

BP’nin Başkanı Helge Lund’un, uzun süredir eleştirilen yatırımcıların istifasını açıklamasının ardından şirketin geleceği belirsiz. Lund’un 2026’da ayrılacağı tahmin ediliyor. 62 yaşındaki Lund, geçmişte BG Group, Statoil ve Aker Solutions gibi önemli şirketlerde görev almıştı.

Bu haber, şirketin yenilenebilir enerjiye ayrılan fonu azaltarak petrol ve doğalgaz üretimine yönelmesiyle gündeme gelmişti. Ancak, bu değişimin bazı hissedarlar, özellikle %5 hisseye sahip olan aktivist yatırımcı Elliott Management tarafından eleştirildi.

Trump’un Politikaları ve Petrol Fiyatları

ABD Başkanı Donald Trump’ın politikaları da petrol piyasalarını etkiliyor. Özellikle, Trump’ın ABD mallarına getirdiği gümrük vergileri, piyasalarda dalgalanmalara neden olarak petrol fiyatlarının düşmesine yol açtı.

Brent petrolün varil fiyatı, Trump’ın belirli açıklamaları sonrasında önemli ölçüde düşüş yaşayarak 63,29 dolara geriledi. Bu durum da petrol şirketlerinin geleceği üzerinde belirsizlik yaratıyor.

Related Posts

Enflasyon düzeltmesinde yeni dönem: Ticari kredi faizleri güncellendi

Enflasyon düzeltmesinde dikkate alınacak ticari kredi faiz oranlarına ilişkin yeni dönem verileri duyuruldu.

Avrupa Borsaları Negatif Seyir İzliyor

Avrupa borsalarında, ABD yönetiminin izlediği korumacı ticaret politikalarının yarattığı belirsizliklerin etkisiyle negatif seyir izleniyor. Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,7 düşüşle 502,1 puandan, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,5 …

Artvin’de Arıcılık Don Dalgasından Etkilendi

Nisan’daki soğuk hava, Artvin’de arıcılığa ciddi zarar verdi ve bal üretimini etkiledi.

Rekorlar hızlandı! Çeyrek altın 7 bin lirayı geçti

Ons altın 3 bin 490 dolarla hızlı yükselişini bugüne taşıdı. Yurt içinde gram altın da buna paralel olarak 4 bin 291 lira olurken, çeyrek altın da psikolojik eşiği geçerek 7 bin 289 liraya kadar çıktı.

Altın fiyatlarında ulaşılan son rakam çok konuşulacak

Çin – ABD ticaret savaşı tüm dünyayı adeta kasıp kavururken, ABD Başkanı Donald Trump’ın Fed Başkanı Jerome Powell’ı görevden almaya yönelik tehditleriyle artan endişelerle yatırımcılar güvenli liman altına yöneliyor. Dün itibariyle gram altın 4 bin 203 liraya ulaşırken bu sabah itibariyle çeyrek altın 7.103,00 liraya yükseldi.

Bursa’da Yumurtada Fiyat Farkı

Bursa’da marketlerde 300 lira olan yumurta kolisi, Uludağ Üniversitesi’nde 200 liradan satılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir